HINA/ Dario GRZELJ

Mali dioničari Agrokora traže smjenu Ante Ramljaka

Udruga manjinskih dioničara koncerna Agrokor održala je u srijedu konferenciju za novinare s temom “otkrivanje novih dokumenata koji govore o neispravnom radu izvanrednog povjerenika, odnosno jamstava koja su ovisna društva izdavala u korist Agrokora”.

Miroslav Jeličić Purko u ime Udruge rekao je da ono što je radio Ramljak nije bilo u skladu sa zakonima. “Pretvorio je jedan akt u nešto što je već napravilo djako velike štete”, rekao je dodajući da će predstaviti dva dokumenta koji to potvrđuju.

Istaknuo je kako su na sudu prije nekoliko dana pronašli jedan dokument za koji nitko od njih nije znao, a podnesen je sudu jer su svi vjerovnici morali podastrti dokaze za svoje tražbine.

“Dokument govori o jamstvima u okviru ugovora o kreditiranju i ugovorima u obveznicama, i po njemu je razvidno da društva poput Belja, Jamnice, Vupika i Leda mogu jamčiti samo za onaj iznos novca koji su primile, i ni za kakav veći iznos. Mi ovo nismo imali, a imali su Ramljak i banke. To znači da se više ne može napraviti onakva nagodba kakvu je zamislio izvanredni povjerenik”, rekao je jeličić Purko.

Naglasio je kako je očito da postoji izrazito velik sukob interesa u samom prijedlogu i nacrtu nagodbe, barem onakve kakvu je predložio Ramljak. “U slučaju da se ostvari nagodba ovakvog tipa, u Nizozemskoj će se trgovati ulozima u vlasništvu malih ulagača. Tko će spriječiti da se tamo napravi drugi val štete?”

Otkrio je i da je njihova Udruga napravila plan nagodbe, kojin će biti predstavljen sljedećeg tjedna. “To će biti dokument koji će se moći usprediti s ovom nagodbom koju je Ramljak predstavio medijima. Ovo nije 1948., ovo nije nacionalizacija, ovo nije Informbiro, mi živimo u demokratskoj državi”, zaključio je.

Komentiraj