Unsplash/Nicolas Lobos

Nastavlja se istraživanje Marsa, prema ‘Crvenom planetu’ lansirana letjelica Amal

Otkrivamo vam detalj o svemirskim misijama i istraživanju Marsa.

Crveni planet je stoljećima privlačio pažnju astronoma, fizičara i izumitelja. Ujedinjeni Arapski Emirati su danas lansirali letjelicu Amal prema Marsu iz japanske aeronautičke baze. Satelit će kružiti u orbiti planete i prikupljati razne podatke.

Velik broj stručnjaka ističe kako je istraživački put i lansiranje rakete prema udaljenoj planeti najbolje poduzeti u vrijeme trajanja “Marsove opozicije”.  Tada su Sunce, Zemlja i Mars poredani približno na istoj liniji. To će se dogoditi 14. listopada ove godine. Ova pojava se pojavljuje svakih 26 mjeseci i tada je Zemlja najbliža Crvenoj planeti.

No, novinar kineske medijske kuće, Wu Lei, otkriva da je idealno tempiranje leta dva mjeseca prije početka “Marsove opozicije”, od sredine srpnja do sredine kolovoza, jer se Zemlja kreće brže na svojoj putanji.

Kineska noseća raketa bi se trebala kretati eliptičnom putanjom prema Marsu. Sonda bi trebala sedam mjeseci kružiti oko planeta prema fizikalnim zakonima Hohmannove orbite. Očekuje se kako bi je tijekom tog razdoblja počela privlačiti gravitacija Marsa.

Veliki izazov je i slijetanje sonde na površinu Marsa. Za ulaska u nižu orbitu tijekom sedam minuta pad se mora usporiti kako bi lander sigurno stigao u određeno područje.

Komentiraj