Mali budistički hram u Tajlandu ostao bez redovnika, svi su pali na testu na drogu

Mali budistički hram u Tajlandu ostao je bez ijednog redovnika nakon što su svi otpušteni jer nisu prošli testove na droge, rekli su lokalni dužnosnici.

Četiri redovnika, uključujući opata, bili su pozitivni na metamfetamin u hramu u sjevernoj pokrajini Phetchabun, rekao je dužnosnik novinskoj agenciji AFP.

Boonlert Thintapthai rekao je da su redovnici nakon toga poslani u zdravstvenu kliniku na rehabilitaciju od ovisnosti. Racija dolazi usred nacionalne kampanje za borbu protiv trgovine drogom.

Redovnici su navodno uklonjeni iz hrama nakon što je policija u ponedjeljak izvršila testove urina, koji su pokazali da sva četvorica muškaraca nisu uspjeli proći na testu. Dužnosnici nisu rekli što je dovelo pažnju policije na hram.

Thintapthai je za  rekao da je “hram sada prazan od redovnika i da su obližnji seljani zabrinuti da jer ne mogu dobiti ‘zasluge'”.

Stvaranje zasluga je važna budistička praksa u kojoj vjernici stječu zaštitničku silu dobrim djelima, u ovom slučaju davanjem hrane redovnicima.

Ali Thintapthai je rekao da su regionalni dužnosnici zatražili pomoć od lokalnog samostanskog poglavara, koji je obećao dodijeliti neke nove redovnike u hram u okrugu Bung Sam Phan u pokušaju da riješe zabrinutosti vjernika.

Posljednjih godina metamfetamin je postao veliki problem u Tajlandu, a zapljene droge dosegnule su najvišu razinu u 2021., prema Uredu UN-a za droge i kriminal. Zemlja je glavna tranzitna točka za metamfetamin. Droga dolazi u zemlju iz Mjanmara, najvećeg svjetskog proizvođača metamfetamina, preko Laosa.

Pilule se zatim prodaju na ulicama u vrijednosti od oko 50 bahta.

Prošlog mjeseca tajlandski premijer Prayuth Chan-ocha naredio je suzbijanje trgovine drogom nakon što je bivši policajac koji je otpušten iz policije zbog posjedovanja metamfetamina ubio 37 ljudi tijekom pucnjave u vrtiću.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]