EPA/YONHAP SOUTH KOREA OUT

Malezijske vlasti uhitile Sjevernokorejca povezanog s ubojstvom Kim Jong Nama

Malezijska policija priopćila je u subotu da je uhitila Sjevernokorejca povezanog s ubojstvom polubrata sjevernokorejskog vođe Kim Jong Una, dok diplomatski spor oko predaje njegova tijela sve više jača.

Kim Jong Nam umro je ovaj tjedan nakon napada u međunarodnoj zračnoj luci u Kuala Lumpuru, za koji se sumnja da je bilo trovanje otrovom brzog djelovanja.

Južnokorejski i američki dužnosnici rekli su da su ga ubili sjevernokorejski agenti.

Malezijska policija je priopćila da je zadnje uhićenje povezano s tim  ubojstvom bilo u petak navečer, a osumnjičeni je identificiran kao Ri Jong Chol, rođen 6. svibnja 1970.

“Osumnjičen je da je upleten u ubojstvo sjevernokorejskog muškarca”, navodi se u priopćenju.

Dvije osumnjičene žene, jedna Indonežanka a druga s vijetnamskom putovnicom, uhićene su prije toga, a Malezijac je pritvoren. U bijegu su još najmanje tri osumnjičene osobe, naveli su vladini izvori.

Kim Jong Nam, najstariji sin sjevernokorejskog vođe Kim Jong Ila, javno je kritizirao dinastiju zbog kontrole koju provodi u izoliranoj nuklearno naoružanoj Sjevernoj Koreji.

Sjeverna Koreja priopćila je u subotu da će kategorički odbaciti rezultate obdukcije provedene u Maleziji i optužila je Maleziju za “zavjeru s vanjskim silama”, pritom vjerojatno misleći na Južnu Koreju.

Pjongjang je zatražio u petak navečer da se tijelo Kim Jong Nama odmah preda, a ranije je pokušao uvjeriti malezijske vlasti da ne provode obdukciju.

“Malezijska strana provela je obdukciju bez našeg dopuštenja i nazočnosti”, rekao je novinarima sjevernokorejski veleposlanik Kang Chol ispred bolnice u kojoj se nalazi tijelo Kim Jong Nama.

Komentiraj