Malezijske vlasti najavile rezultate obdukcije nad tijelom Kim Jong Nama za srijedu

EPA/YONHAP SOUTH KOREA OUT

Rezultati obdukcije nad tijelom ubijenoga polubrata sjevernokorejskog vođe mogli bi biti objavljeni najranije u srijedu, priopćilo je malezijsko ministarstvo zdravlja u ponedjeljak.

“Riječ je o uobičajenom razdoblju potrebnom da se obavi obdukcija i dobiju rezultati”, rekao je ministar zdravlja Subramaniam Sathasivam novinarima kao odgovor na pitanje kada će biti objavljeni rezultati.

Malezijske vlasti dale su najbližoj rodbini žrtve Kim Jong Nama dva tjedna da se jave kako bi pomogli u istrazi.

Sjevernokorejski dužnosnici nastojali su spriječiti Maleziju da obavi obdukciju i zahtijevali su da se tijelo izravno preda njima.

Malezijsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je sjevernokorejskog veleposlanika u ponedjeljak, zbog optužbi koje je izrekao o načinu na koji Malezija provodi istragu.

Ministarstvo je priopćilo da je sjevernokorejski veleposlanik Kang Chol pozvan kako bi “objasnio optužbe koje je izrekao protiv malezijske vlade na konferenciji za novinare 17. veljače”.

Dodalo je da je na toj konferenciji veleposlanik “insinuirao da … malezijska vlada ‘nešto skriva’. Veleposlanik je također optužio Maleziju da je ‘u dosluhu s galerijom stranih sila”, navodi se u priopćenju ministarstva.

Malezija je također pozvala svojeg predstavnika iz Pjongjanga radi “konzultacija”, objavilo je ministarstvo u izjavi.

Kim Jong Nam umro je prije tjedan dana nakon što je napadnut u međunarodnoj zračnoj luci u Kuala Lumpuru, gdje je čekao let za Macao.

Južnokorejski i američki dužnosnici rekli su da su ga napali sjevernokorejski agenti te da je u napadu korišten otrov brzog djelovanja.

Tri od četiri Sjevernokorejca za koje se sumnja da su povezani s ubojstvom navodno su odletjeli iz Džakarte u Dubai iste večeri kad je počinjeno ubojstvo.

Radi se o osumnjičenima Ri Jae Namu, Hong Song Hacu i Ri Ji Hyonu, rekao je glasnogovornik indonezijskog imigracijskog ureda za Reuters. Detalji u vezi četvrtog osumnjičenog još nisu jasni.

Malezijska policija rekla je u nedjelju da je četvero Sjevernokorejaca osumnjičenih za ubojstvo odletjelo iz Malezije nakon napada 13. veljače u međunarodnoj zračnoj luci u Kuala Lumpuru.

Malezijski dnevni list The Star objavio je da su se trebali vratiti u Pjongjang preko Džakarte, Dubaija i Vladivostoka.

Komentiraj