Malezijski premijer Najib Razak izjavio je da neće prekinuti veze sa Sjevernom Korejom, izvijestila je u petak novinska agencija Bernama, nakon što je diplomatski spor između dvije zemlje okončan ovaj tjedan.

Kim Jong Nam, polubrat sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una, ubijen je u zračnoj luci u Kuala Lumpuru 13, veljače u bizarnom atentatu nervnim otrovom.

Tri državljana Sjeverne Koreje, koje je Malezija tražila zbog ispitivanja zbog ubojstva, napustila su Kuala Lumpur zajedno s posmrtnim ostacima Kim Jong Nama nakon dogovora između dvije zemlje koji je omogućio da se devetero Malezijaca vrati kući iz Pyongyanga.

“Tijelo državljanina Sjeverne Koreje koji je umro u Maleziji i građani Sjeverne Koreje vratili su se danas u svoju zemlju preko Pekinga”, rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Lu Kang na redovitom brifingu za novinare.

Vjeruje se da Sjeverna Koreja stoji iza ubojstva Kim Jong Nama. On je bio najstariji sin prethodnog sjevernokorejskog vladara Koreje Kim Jong-ila, te su mnogi vjerovali da će on biti njegov nasljednik. Proteklih godina je živio u egzilu, te se isticao povremenim kritikama režima svoje obitelji i zagovarao je reforme.

Komentiraj