facebook.com

Malezija i otok Penang i nisu tako daleko

Malezija je jedna od najzanimljivijih i najljepših država Azije – sjecište različitih kultura, mjesto gdje se međusobno isprepliću kineske pagode, hinduistički hramovi i malezijske džamije.

Ova šarmantna zemlja sastoji se od dva dijela – za poluotočni, zapadni dio karakteristični su veliki gradovi, monumentalna arhitektura, beskrajne plantaže čajeva i rajski otoci s prelijepim koraljnim grebenima i kornjačama te su kao stvoreni za istinsko uživanje, dok je pak istočni dio Borneo idealno mjesto za istinske avanturiste, sa svojim nepreglednim džunglama, tropskim kišnim šumama, brojnim orangutanima i plemenskim stanovništvom.

Malezijci su poznati kao izrazito gostoljubiv i simpatičan narod, uvijek nasmijan i spreman pomoći. Iznimno cijene i vole svoju kuhinju (gastronomiju), čija šarolikost i raznovrsnost potječe od multietničkog sastava Malezije, kojeg u najvećoj mjeri čine Malezijci, Indijci, Kinezi i autohtono stanovništvo Borneo, ali i brojne druge nacionalnosti. Multikulturalnost zemlje utjecala je nevjerojatnim bogatstvom začina prilikom pripreme jela, posebice kuminom, korijanderom, kurkumom, čilijem, anisom, đumbirom, cimetom i limunskom travom, a tu su još i nezamjenjivi kokos i palma.

Glavni grad, moderni i egzotični Kuala Lumpur, savršen je spoj zadivljujuće arhitekture, ogromnih čeličnih nebodera (svojevrsni zaštitni znak grada popularni su Petronas tornjevi – najviši tornjevi blizanci na svijetu), starih kupola, živopisne noćne tržnice u Petaling ulici, bujnih parkova i pulsirajućeg noćnog života. Nedaleko od prijestolnice, nalaze se poznate Batu pećine – hinduističko svetište koje privlači tisuće vjernika i turista. Glavna atrakcija spektakularna je statua božanstva Hindu, koja se nalazi na samom ulazu. Kako bi se došlo do glavnog hrama, potrebno je popeti se uz ukupno 277 stepenica, uz neodoljive majmunčiće koji prave društvo na putu do hrama. Stijene su stare nevjerojatnih 400 milijuna godina, a njihove špilje izdižu se gotovo sto metara iznad zemlje.

Malezija je poznata i po svojim mnogobrojnim otocima, točnije njih preko 800. Jedan od najpopularnijih otoka svakako je Penang – prijestolnica malezijske gastronomije i jedna od najvažnijih svjetskih destinacija street fooda. Idealan je za sve istinske foodije, ali i radoznale duše željne sjajnog provoda. Penang je mjesto gdje planine susreću ocean te Kina Indiju, uz sveobuhvatno prožimanje zapada i britanske kulture. Još jedna zanimljivost jest da jedan od najpopularnijih svjetskih dizajnera cipela, miljenik žena Jimmy Choo, dolazi upravo iz Penanga. Njemu u čast postavljena je ulična instalacija, koja se nalazi na mjestu gdje je učio zanat.

Ove egzotične i daleke destinacije nikad nisu bile bliže, zahvaljujući Qatar Airwaysu, koji je u svoju neprestano rastuću mrežu odredišta u Maleziji, uz postojeći Kuala Lumpur, odnedavno uveo Penang.

U 2018. godini nastavlja širiti svoju mrežu odredišta dodajući u nju, među ostalima, i Langkawi u Maleziji i Da Nang u Vijetnamu.

 

Komentiraj