Marko Prpic/PIXSELL

MALETIĆ “Kandidatura je bila moja ideja”

Zastupnica u Europskom parlamentu, HDZ-ova Ivana Maletić kandidirala se za hrvatskog člana revizorskog suda Europske unije u razdoblju od 2019. do 2025. godine, s prvim radnim danom 15. srpnja.

Na novu visoku dužnost u sustavu Europske unije, koja podrazumijeva i njezin oproštaj s Europskim parlamentom, predložila ju je Vlada na jučerašnjoj sjednici, a Maletić za tportal otkriva da je kandidaturu inicirala ona sama.

“To je bila moja ideja. Kada se poveo razgovor o isteku mandata gospodinu Nevenu Matesu (aktualni hrvatski član Europskog revizorskog suda), izrazila sam interes. To je velik korak u mojoj profesionalnoj karijeri i nastavak rada na onome što me izrazito zanima”, rekla je 45-godišnja Maletić, ekonomska stručnjakinja s višegodišnjim iskustvom u području javnih financija, proračuna i europskih fondova.

Maletić objašnjava kako Revizorski sud zapravo ocjenjuje učinkovitost i zakonitost namjenskog korištenja novca EU-a. “To će mi dati pogled odozgo na cijeli sustav, potpuno novu perspektivu. Naravno, važno je i za Hrvatsku da ima ljude s takvim znanjima i širinom”, poručila je.

Odlaskom na novu dužnost Maletić oslobađa mjesto na stranačkoj listi za euroizbore, a o svom eventualnom nasljedniku ili nasljednici ne želi spekulirati. “O imenima se uopće nije razgovaralo, tako da ne znam što će biti na kraju. Vjerujem da premijer ima neki svoj strateški plan po tom pitanju”, zaključuje.

Komentiraj