Malenica preporučuje sucima da ako baš ne moraju, ne šalju osuđenike u zatvor, oglasio se Vrhovni sud

Ministar pravosuđa Ivan Malenica na adrese gotovo svih županijskih sudova u Hrvatskoj poslao je dopis u kojem, doznaje RTL, moli suce da ako baš ne moraju – osuđenike ne šalju na odsluženje zatvorske kazne.

Dok suci takvu odluku smatraju spornom, Ministarstvo pravosuđa tvrdi da time ne žele utjecati na odluke suda, već da je preporuka tu zbog epidemije koronavirusa.

“U toj preporuci je navedeno da se gdje god je to moguće, njima odgodi početak izvršavanja kazne, kako bi se zaštitilo zdravlje i djelatnika zatvorskog sustava i osoba lišenih slobode koje se već nalaze unutra”, izjavila je pomoćnica ministra pravosuđa Jana Špero.

Suci navode da preporuka ne može biti iznad sudske odluke, a zakoni se moraju poštivati, kao i pravomoćne sudske presude. “Dodatni problem u cijeloj toj situaciji je ova formulacija gdje se ostavlja sucima da odluče tko će ići, a tko neće što dovodi do jedne pravne nesigurnosti”, rekao je glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić.

RTL dozanje i da je nedavno zabilježen slučaj u kojem je osoba došla na izdržavanje kazne zatvora u Remetinec, ali zatvor ju je odbio zbog pisma ministra. “Ne bi niti zatvori smjeli postupati mimo odluke suda i odluke suca izvršenja. Neki čak kažu da je bilo situacija da su došli na izdržavanje, da ih zatvor nije pustio? To je informacija koju sam ja čuo neslužbeno, ali smatram da to ne bi smio biti temelj postupanja zatvorskog sustava”, tvrdi Devčić.

O svemu se o večernjim satima na Twitteru oglasio i Vrhovni sud.

“Razlozi za odgodu izvršenja kazne zatvora propisani su u zakonu. Preporuka Ministarstva pravosuđa nije jedan od navedenih zakonskih razloga. Suci primjenjuju zakon, a ne preporuke bez obzira na to od koga one dolazile”, poručili su iz Vrhovnog suda.

Iza rešetaka je u Hrvatskoj trenutno 3586 zatvorenika, a ima mjesta za njih 3919. Trenutno su zaražena 22 atvorenika, te 44 zatvorska službenika, od njih 2555.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]