MALENICA: “Poboljšavamo zakone i jačamo svijest protiv nasilja u obitelji”

Poboljšavamo zakone i službe, potičemo prevenciju i jačamo svijest protiv nasilja u obitelji, nad ženama i djecom, jer je neprihvatljivo, kazao je ministar pravosuđa Ivan Malenica na obilježavanju Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama održanom na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu, u znak sjećanja na zločin u kojemu je Mato Oraškić 22. rujna 1999. na brakorazvodnom ročištu u tom sudu ubio sutkinju Ljiljanu Hvalec, odvjetnicu Hajru Prohić i svoju suprugu Gordanu Oraškić, teško ranivši zapisničarku Stanku Cvetković,

Ministar pravosuđa Ivan Malenica istaknuo je kako se kontinuirano mijenja zakonodavni okvir, potiče prevencija te jača svijest o neprihvatljivosti nasilja u obitelji.

“Svi smo i pojedinačno odgovorni i ne bismo smjeli zatvarati usta, uči i uši na nasilje u obitelji, nad ženama i djecom”, naglasio je Malenica.

Predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa također je poručio da je nasilje neprihvatljivo. “Svakodnevno smo izloženi nasilju, od verbalnog, nasilja na cesti, reakcijama ljudi, od nepravde što svi prihvaćamo kao normalno i zato je na sucima da ne pristanu na to”, kazao je Sessa.

Predsjednica Općinskog građanskog suda u Zagrebu Jadranka Liović Merkaš kako je i dalje velik broj žena koje trpe nasilje. “Simboličnim okupljanjem ispred vrata sudnice u kojoj se dogodila tragedija nastojimo svake godine iznova ukazati na problematiku nasilja nad ženama i poslati jasnu poruku nulte tolerancije na nasilje u bilo kojem obliku”, kazala je Liović Merkaš.

Komentiraj