Malenica: “Plenković ne radi pritisak na Povjerenstvo za sukob interesa”

Ministar uprave Ivan Malenica ustvrdio je u petak da premijer Andrej Plenković ima pravo na Upravnom sudu pokrenuti tužbu jer smatra da Povjerenstvo za sukob interesa nije nadležno za određivanje kada se neki dužnosnik ogriješi o načela obnašanja javne dužnosti, te da to nije pritisak na rad Povjerenstva.

“Svaka osoba koja smatra da je javno pravno tijelo u svojoj odluci povrijedilo određeno materijalno pravo može pokrenuti upravni spor pred Upravnim sudom”, rekao je Malenica novinarima.

Na pitanje treba li Povjerenstvo određivati tko se ogriješio o načela obnašanja javne dužnosti, Malenica je odgovorio kako smatra da, prema članku 5. Zakona o sprječavanju sukoba interesa, načela trebaju biti pomoćno pravno sredstvo prilikom odlučivanja o tome je li neki dužnosnik bio u sukobu interesa.

Opovrgnuo je ocjenu da je to Vladin udar na Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa ili pritisak premijera Plenkovića na njegov rad.

“Premijer ima pravo uložiti pravni lijek, kao i svaka osoba koja nije zadovoljna sa odlukama Povjerenstva. Upravni sud će odlučiti je li Povjerenstvo radilo svoj posao onako kako treba, dakle, kao neovisno sudsko tijelo”, istaknuo je Malenica.

Na pitanje smatra li da Povjerenstvo dobro radi svoj posao, Malenica je odgovorio kako bi trebalo uzeti u obzir presude upravnih sudova i odluke Ustavnog suda da u određenim predmeta Povjerenstvo nije postupilo sukladno Zakonu o sprječavanju sukoba interesa.

“Svu tu praksu upravnih sudova i Ustavnog suda uzet ćemo u obzir prilikom izrade novog zakona”, najavio je poručivši da Povjerenstvo i dalje treba biti neovisno i nepristrano tijelo koje će odlučivati o sukobu interesa državnih  dužnosnika.

Radna skupina za izradu novog zakona o sprječavanju sukoba interesa trebala bi početi raditi kroz petnaestak dana, a novi zakon trebao bi biti donesen u mandatu ove Vlade.

“Vidjet ćemo kad će biti parlamentarni izbori, ali svakako stignemo donijeti kvalitetan propis”, rekao je Malenica.

Komentiraj