Malenica: “Ne postoje indicije za stegovni postupak protiv Sesse”

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica izjavio je za RTL kako zasad ne postoje indicije za stegovni postupak protiv predsjednika Vrhovnog suda Đure Sesse.

“Čitav stegovni postupak vodi se prema pravilima kaznenog postupka tako da ako postoje određene indicije i dokazi tada se može pokrenuti stegovni postupak. U ovom slučaju zasad protiv Sesse ne postoje takve indicije”, kazao je Malenica, dodajući kako Đuro Sessa odbacuje sve optužbe Zdravka Mamića i tvrdi da je posljednji direktni kontakt s njim imao prije 15-ak godina.

ZDRAVKO MAMIĆ: “Modrić i Lovren su suučesnici. Osobno sam nosio novac Sessi da mijenja odluke”

Malenica je kazao kako su stigla očitovanja osječkih sudaca o optužbama Zdravka Mamića. “Ja sam ih pogledao i u najkraćem roku ću ih proslijediti nadležnim tijelima, u prvom redu DORH-u i Uskoku, da postupe temeljem njih i razriješe ovu situaciju. Da li su zaista optužbe gospodina Mamića istinite i osnovane. Svima nam je u interesu da se što prije raščisti ova situacija. Ako su optužbe Mamićeve osnovane i istinite, da se što prije pokrenu svi postupci, a u konačnici da to ima reperkusije i na njihovu sudačku dužnost. Tu će svakako i DSV pred kojim je pokrenut stegovni postupak već sljedeći tjedan odlučivati o njihovoj stegovnoj odgovornosti.” Najavio je da će poslati inspekcijski nadzor na Županijski sud u Osijeku.

Na pitanje smatra li se odgovornim za zbivanja u pravosuđu, odgovorio je kako se “nipošto ne smatra odgovornim”, te istaknuo kako “odgovorno i pošteno radi svoj posao”.

Ministar je najavio reviziju Zakona o kaznenom postupku. Komentirajući odlazak pa povratak Zorana Mamića u BiH nakon presude, kazao je kako “smatra da i sada u kaznenom postupku postoji mogućnost sucima da izreknu mjeru opreza, a među njima je i zabrana napuštanja boravišta i oduzimanja putne isprave. Moje je mišljenje da je u ovom slučaju sudovi to trebali izreći.”

Na pitanje o kritikama predsjednika Republike, kazao je kako se “ne bi se spuštao na razinu predsjednika”. “Ističem samo da sam nekoliko puta razgovarao s njegovim predstojnikom Ureda koji je bio i u posjetu Ministarstvu pravosuđa i uprave, a ja sam bio u posjetu Pantovčaku. Razgovarali smo o stvarima gdje se zapravo dodiruju Ministarstvo i Ured predsjednika, znači pomilovanje, ali i čitava procedura oko izbora predsjednika Vrhovnog suda. Ni u jednom od ta dva slučaja nismo razgovarali o pojedinim kandidatima. Meni kao ministru pravosuđa je u interesu da sudbena vlast funkcionira i da imamo predsjednika Vrhovnog suda koji je, uz to i što je jako bitno, i predsjednik Državnog izbornog povjerenstva. To je bitno i za predstojeće lokalne izbore.”

Malenica je ponovio kako parlamentarna većina neće podržati Zlatu Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda.

Komentiraj