Malenica: “Kazne ćemo izglasati običnom većinom, članak 17. Ustava nije potreban”

Kazne za kršenje mjera Sabor će u petak usvojiti običnom većinom, i nema potrebe za aktivacijom članka 17. Ustava i proglašenjem izvanrednog stanja, izjavio je za RTL Ministar pravosuđa Ivan Malenica.

Jer, “Stožer donosi mjere sukladno zakonskim ovlastima, a to je potvrdio i Ustavni sud”, ustvrdio je Malenica.

On ne misli da su mjere zakašnjele. “Cilj tih mjera koje je donio Stožer je zaštita zdravlja i spašavanje života, ali i smanjivanje opterećenja na zdravstveni sustav. Mi nerado radimo sankcije koje su danas prezentirane. No imamo dio neodgovornih pojedinaca koji ugrožavaju veći dio građana koji poštuju mjere. Vjerujem da ćemo kroz propisivanje sankcija, ali i kroz daljnje odgovorno ponašanje građana zaštititi zdravlje ljudi, spasiti živote, ali i smanjiti opterećenje na zdravstveni sustav”.

Odbacuje tvrdnju predsjednika SDP-a Peđe Grbina da je cilj kazni puniti proračun.

Grbin: “Nećemo podržati kazne, protuustavne su i loše”

“Ne bih rekao da su kazne drakonske. One su i manje nego u drugim europskim državama. Imate kaznu od 500, odnosno 250 ako je platite na licu mjesta, odnosno u roku od tri dana, zbog nenošenja maski. Nije smisao kažnjavanje građana nego prevencija i da upozoriomo jedan dio neodgovornih građana da se pridržavaju mjera i da pridržavanjem mjera štitimo jedni druge, ali i zdravstveni sustav”.

Malenica očekuje da će SDP i Most, koji su najavili da neće podržati mjere, “dati podršku i Vladi i Stožeru jer nam je svima cilj zaštita života i zdravlja ljudi”. Malenica je uvjere da će na neodgovorne građane “ove sankcije utjecati preventivno da se ponašaju sukladno mjerama”.

 

Komentiraj