Malenica je na Pantovčak išao ispitati hoće li Milanović gurati Miljenića za Vrhovni sud

Nacional je doznao detalje tajanstvenog posjeta ministra Malenice Uredu predsjednika koji upućuju na to da je Plenković bio spreman podržati Orsata Miljenića

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica bio je u ožujku na Pantovčaku da bi ispitao je li predsjednik Zoran Milanović možda spreman gurnuti u kandidaturu za predsjednika Vrhovnog suda svog predstojnika ureda Orsata Miljenića. Potvrdio je to Nacionalu visoki izvor blizak Uredu predsjednika.

To pak implicira da bi premijer Andrej Plenković vjerojatno bio spreman podržati aktualnog predstojnika Ureda predsjednika Orsata Miljenića za predsjednika Vrhovnog suda, da ga je Milanović odlučio predložiti kao svog kandidata za tu funkciju.

Nacional je još koncem veljače objavio navode visokog političkog izvora bliskog Plenkoviću da je Milanović uoči odabira predsjednika Vrhovnog suda krenuo u konflikt zato što nije uspio pronaći svog adekvatnog kandidata. Štoviše, taj izvor tvrdi da je Milanović na toj poziciji prvo priželjkivao šefa svog kabineta Orsata Miljenića. Kada ta ideja nije realizirana, prema tvrdnjama istog izvora, Milanović je htio na toj funkciji ili suca Ustavnog suda Andreja Abramovića ili sutkinju Vrhovnog suda Gordanu Jalšovečki koja je ujedno i zamjenica predsjednika Državnog sudbenog vijeća.

Ali ako su točne tvrdnje da se o Miljeniću kao mogućem kandidatu kod Milanovića raspitivao Malenica, onda bi se svi ti navodi mogli tumačiti kao politički spin iz Plenkovićeve blizine.

Da je ministar Malenica bio u pohodu u Ured predsjednika da bi ispitao tko će biti Milanovićev kandidat za predsjednika Vrhovnog suda, otkrio je osobno predsjednik Milanović prije dva tjedna na Cresu. Da je Malenica došao “raširenih ruku”, to jest spreman na kompromise, moglo se zaključiti iz načina na koji je Milanović to, u svom stilu, komentirao:

“Napisana je i bilješka o tom sastanku. Najavio se čovjek na razgovor, došao je lijepo s frulom i harmonikom, došao je pričati. I došao je njuškati o tome koje su moje namjere. I koga mislimo predložiti i da oni s tim nemaju nikakvih problema.”

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica zasigurno na Pantovčak ne bi išao bez jasnih uputa premijera Andreja Plenkovića u ime kojeg je trebao ispitati hoće li Milanović pristati na kompromis. PHOTO: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Javnost je tom prilikom doznala da je Malenica na Pantovčaku razgovarao baš s predstojnikom njegova ureda Orsatom Miljenićem. Ali ostalo je nepoznato što je ministru Malenici na Pantovčaku odgovoreno. Naime, predsjednik Milanović, izrugujući se s Malenicom, rekao je sljedeće: “Dobio je odgovor da predsjednik, odnosno, to mu je rečeno, da predsjednik još uvijek razmišlja i razmatra, da je to dug proces, da je pred nama još uvijek puno, puno mjeseci i da tu zakonsku odredbu doživljavamo kao pomoćno sredstvo predsjedniku.”

No Milanović nije otkrio ni kako je u konačnici završila ta Maleničina misija u koju ga je poslao premijer Andrej Plenković, a nije otkrio ni pozadinske operacije zbog kojih je Malenica zapravo bio poslan na Pantovčak. Po kasnijem razvoju događaja pokazalo se da je ta ministrova misija završila potpunim neuspjehom.

Ministru Malenici nije rečeno ništa upotrebljivo, a najmanje da bi Milanovićev kandidat za predsjednika Vrhovnog suda mogao biti Orsat Miljenić, kao ni aktualni ustavni sudac Andrej Abramović, iako je ta priča kasnije bila puštena u javni prostor, potvrdili su Nacionalu upućeni izvori iz predsjednikova ureda. Andrej Abramović predsjednikov je prijatelj s Pravnog fakulteta iz studentskih dana, ali na Pantovčaku u nijednom trenutku, dakle i prije dolaska ministra Malenice, nisu računali s njegovom kandidaturom. “Kandidatura Abramovića uopće nije bila razmatrana”, tvrdi izvor blizak Uredu predsjednika. Ne samo zbog dugogodišnjeg prijateljstva Milanovića s Abramovićem, nego i zbog ocjene važnosti samog djelovanja Andreja Abramovića kao ustavnog suca, jednog od rijetkih ustavnih sudaca neovisnih o HDZ-u. Jednostavno, kako se ocijenilo na Pantovčaku, Abramovićevo djelovanje u Ustavnom sudu bilo je i bit će korisnije no što bi stanje u hrvatskom pravosuđu mogao popraviti njegov odlazak na čelo Vrhovnog suda.

Predsjednik Zoran Milanović sam je otkrio javnosti da je ministar Ivan Malenica došao u njegov ured i da ga je ondje primio predstojnik Ureda Orsat Miljenić. PHOTO: Edina Zuko/PIXSELL

No da je Plenković s njim preko Malenice na neki način pokušao trgovati, moglo se zaključiti i iz salve uvreda koju je Milanović sručio najprije na Malenicu, spominjući njegov angažman na Veleučilištu u Šibeniku, a potom i otkrićima kako je vrh HDZ-a i u prethodnom izboru predsjednika Vrhovnog suda zapravo vršio pritisak, ali taj put na bivšu predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović. Štoviše, izletjelo mu je da mu je ona sama to ispričala.

“To je bio njihov način da počiste nered i kaos koji su ostavili iza sebe 2017. godine kada je Sessa, zadnji dan, predložen i izabran jer se nisu mogli dogovoriti i natjerati Kolindu Grabar-Kitarović koga da predlože. Dakle, zlostavljali su je, dala se zlostavljati, zato do zadnjeg trenutka nije bilo kandidata. Ona je imala drugog kandidata. Tko je to bio, jel’ to bio Turudić ili netko treći, kao što mi ona kaže, i bi li ona baš sama predlagala Turudića ili je tu prste imao gospodin Šeksolog, činjenica je da se dogodilo to što se dogodilo. Sramota. Nered koji si kreirao, nepovjerenje u sustav, saniraš tako da donosiš neustavan zakon i onda četiri godine kasnije trebaš priliku kako da zadržiš zatečeno stanje. To radi Ustavni sud, to radi HDZ koji se nasmrt prepao, a reći ću vam i zašto. Na Vrhovnom sudu je njihov predmet za zločinačko udruživanje. Nije u Kragujevcu, nego je na Vrhovnom sudu u Zagrebu. To je stranka koja je nekoliko puta, ali svaki puta se to vraća, osumnjičena, optužena pa osuđena za pljačku i za to da mora hrvatskim ljudima i proračunu vratiti 10 milijuna kuna koji su ukradeni, oteti su iz očiju, iščupani kao trepavice. Žale se na to i sada žele, naravno, koliko je god moguće, kontrolu na Vrhovnim sudom. Da stvar bude potpuno jednostavna, ne može predsjednik Vrhovnog suda ni gospođa Đurđević bogznašto tu napraviti”, zaključio je Milanović.

Komentiraj