Malenica: “Ako je Milanović znao za izvide, što je radio s podacima?”

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica posumnjao je danas u zakonitost rada Zorana Milanovića dok je bio premijer. Podsjetivši na njegovu vlastitu izjavu da je znao za neke izvide iz istraga, Malenica je pitao: “Što je on znao, kako je znao i što je radio s tim podacima?”.

HRT prenosi kako je Malenica ustvrdio da su izvidi tajni na temelju Zakona o kaznenom postupku pa se, s obzirom na tvrdnju predsjednika Republike Zorana Milanovića da je znao takve podatke kad je bio premijer, postavlja pitanje što je radio s tim podacima.

Milanović je jučer ponovio svoj tvrdnju da je premijer Andrej Plenković “1000 posto znao za istragu u aferi ‘Janaf'”, a Malenica je, komentirajući njegove riječi, poručio da su HDZ i Vlada, koji su prije nekoliko mjeseci dobili puni legitimitet da vode državu, jasno pokazali kako vode državu, kako poštuju rad neovisnih tijela i ne utječu na njihov rad.

Malenica kaže kako s obzirom na tajnost izvida na temelju odredbi Zakona o kaznenom postupku, ne razumije zašto predsjednik Republike inzistira na stajalištu da je premijer znao za istragu u aferi “Janaf”.

“Tajni su izvidi za predsjednika Republike, za predsjednika Vlade, za ministra unutarnjih poslova i običnog građanina, tako da ne razumijem zašto predsjednik Republike potencira to pitanje”, kazao je.

Upozorio na Milanovićeve riječi da je, kad je bio premijer, on neke stvari znao. “Tu treba postaviti pitanje – što je on znao, kako je znao i što je radio s tim podacima”, kaže ministar pravosuđa i uprave.

Sadašnji predsjednik Vlade i svi akteri nisu znali za postojanje tih izvida zato što su oni, prema zakonu, tajni, ponovio je Malenica i pozvao se na izjave stručnjaka iz kaznenog prava.

“I brojni stručnjaci iz kaznenog prava i postupka potvrdili su da su ti izvidi tajni, da tu sudjeluje jako mali broj ljudi i da informacija o istrazi, koja može ići nekom vertikalom gore ili dolje, može dovesti do kontaminiranja čitavog postupka”, kazao je ministar.

Komentiraj