Malcolm X – od sitnog kriminalca do radikalnog afroameričkog aktivista u manje od 40 godina

Malcolm X je rođen u saveznoj državi Nebraska u proljeće 1925. godine. Malcolmovog oca Earla Littlea su 1931. godine ubili bijeli rasisti, jer je bio član udruga za poboljšanje života Afroamerikanaca. Njegova smrt prikazana je kao nesretan slučaj, iako mu je glava bila odvojena od tijela. Earl je tvrdio da crnci nikada neće biti slobodni u Americi i da će se morati vratiti u rodnu Afriku. Dvije godine prije ubojstva su rasisti zapalili njegovu kuću, ali nitko nije stradao.

Malcolm X je u svojih nepunih 40 godina prošao put od sitnog kriminalca do radikalnog afroameričkog aktivista. Karizmom i elokvencijom se brzo nametnuo kao prvi glas borbe protiv rasizma i ropstva, a njegova Nacija islama je za deset godina povećala broj članova s 500 na 30.000.

Sve češće je primao prijetnje da će biti ubijen, a 15. veljače 1965. godine je napadnuta njegova kuća u kojoj je živio sa suprugom Betty i četiri kćerke.

Šest dana kasnije, 21. veljače 1965. godine, Malcolm X je ubijen dok je držao govor u New Yorku. Malcolma su ubila trojica muškarca za koje se ispostavilo da su članovi Nacije islama.

Komentiraj