MAKROEKONOMIJA Očekuje se rast industrijske proizvodnje 13. mjesec zaredom

Nel Pavletic/PIXSELL

Državni zavod za statistiku (DZS) objavit će u četvrtak izvješće o industrijskoj proizvodnji u veljači, a makroekonomisti očekuju njezin rast 13. mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije.

Četiri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuju u prosjeku da je u veljači industrijska proizvodnja porasla za 2,8 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Njihove procjene rasta kreću se u rasponu od 1,8 do 3,7 posto.

Pokažu li se procjene točne, bio bi to 13. mjesec zaredom kako proizvodnja raste na godišnjoj razini, što nije zabilježeno još od 2007., dvije godine prije šestogodišnje recesije.

Međutim, očekuje se i usporavanje rasta, s obzirom da je u siječnju industrijska proizvodnja skočila 9,3 posto na godišnjoj razini, što je bio njezin najveći skok od ožujka 2007.

“Na dinamiku rasta u siječnju značajan utjecaj došao je od niske prošlogodišnje baze. Uz nešto nepovoljnije međunarodno okruženje, u veljači očekujemo skromniji rast industrijske proizvodnje”, navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

Makroekonomisti kažu kako, osim blagog oporavka domaće potražnje, na industrijsku proizvodnju pozitivno utječe jačanje inozemne potražnje, na što ukazuje višegodišnji rast izvoza.

Zahvaljujući tome, trend rasta proizvodnje ušao je u treću godinu. Lani je, naime, industrijska proizvodnja porasla 2,6 posto, dok je godinu dana prije zabilježila rast od 1,3 posto.

Komentiraj