Saborski zastupnici danas raspravljaju o prijedlogu Nacionalnog programa zaštite potrošača od 2017. do 2020. Sjednica je uobičajeno počela zahtjavima za stankama.

Željko Glasnović je tražio stanku zbog povrata oduteze imovine, Ivan Vilibor Sinčić zbog stanja u Uljaniku, Gordan Maras zbog kulturne devastacije Zagreba i rušenju kluba Jabuka, Marko Sladoljev zbog aktualne političke situacija, a iz tog razloga stanku su tražili i Branko Bačić i Anka Mrak-Taritaš.

Željko Glasnović je rekao da je memoricid najgora vrsta genocida. S govornice je poručio kako smo mi “duboko duboko u komunizmu, a glumimo demokraciju”, prenosi Dnevnik.hr.

Čelnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić govorio je o stanju u brodogradilištu Uljanik. “U Hrvatskoj priči stvari često propadaju jer se djelatnostima loše upravlja. U jednoj tužnoj priči propasti brodogradnje, Uljanik je uvijek nekako bio svijetla točka do negdje kraja prošle godine. Ja sam se šokirao kada smo otišli tamo i pustili priče radnika u javnost. Nažalost i ondje je sprema lokalne politike s državnom politikom i privatnim interesima dovela do problema”, poručio je Sinčić.

SDP-ov Gordan Maras govorio je o rušenju kultnog zagrebačkog kluba Jabuka. “Danas jedna malo drugačija tema u odnosu na ono što smo slušali proteklih dana, ali jednostavno se mora progovoriti o vandalizmu gradskih vlasti. Radi se o klubu Jabuka koji će uskoro proslaviti 50 godina postojanja. To je kultni klub na kojeg se iz nekog razloga Bandić okomio. U utorak je tamo došla mehanizacija i počela rušiti terasu na kojoj su koncerte održavali neki od najboljih bendova. Ono što vidimo kao problem je da Vlada i Ministarstvo kulture ne reagiraju na nešto na što bi trebalo reagirati. Jabuka nije bilo što, Jabuka je simbol nečega što je zadnjih 20-ak godina nestalo”, rekao je Maras.

Pozvao je sve da daju podršku Jabuci da se program tamo nastavi. “Unaprijed čestitam 50. rođendan Jabuci i poručujem da se Bandić konačno prestane ponašati kao trula Jabuka grada Zagreba”, zaključio je SDP-ovac.

Božo Petrov kazao je da će se danas u Saboru dogoditi već viđena, izrežirana predstava. “Ako pođe po zlu redatelj će okriviti glumce, ako uspije redatelj će dobiti Oskara. Danas ćemo na Odboru za gospodarstvo imati dva predstavnika glumaca i ishod se zna. Ljudi koji to budu gledali neće moći povući nikakav zaključak. To je cilj redatelja, a sad ćemo vidjeti hoće li to redatelju poći za rukom ili će se glumce okriviti za propast. Ispred Plenkovića stoji odluka koju očito nije spreman donijeti”, rekao je.

HDZ-ov Branko Bačić odgovorio mu je kako je jedino što je danas Petrov točno rekao je da se u podne održava tematska sjednica Odbora za gosposarstvo. “Mi smo rekli da je Zakon koji ste i vi podržali stvorio pretpostavke da se zaustavi slom najveće kompanije u Hrvatskoj. Ako je bilo što tamo nezakonito, za to postoje institucije pa vas pozivam da podnesete kaznene prijave za sve što smatrate nezakonitim i za sve što je nezakonito imat ćete podršku HDZ-a. Ali paušalno napadati premijera i zastupnike više govori o vama nego o nama”, kazao je Bačić.

Posljednja za govornicom bila je Anka Mrak Taritaš iz GLAS-a. “U životu se naučite svašta. Ima nas svakakvih. Onih koji jednostavno donose odluke i koji teško donose odluke. Ima onih koji glasno govore i onih koji tiho govore. Međutim, kad preuzmete ulogu i odgovornost predsjednika jedne Vlade, premijera, onda nemate komoditet i pravo ne činiti i nemate pravo ne raditi”, rekla je Mrak Tarotaš navodeći kako se hrvatski premijer ‘pokrio poplunom i jako, jako žmiri’. “Ako dugo žmiri možda se stvari riješe same po sebi. Maknite poplun ispod kojeg jeste, otvorite oči i suočite se sa stvarnošću bez obzira kakva ona bila”, kazala je.

Komentiraj