Makedonska Luboyna u Močvari

Močvara

U srijedu, u klubu Močvara, u sklopu programa Začarana Močvara, održat će se koncert benda Luboyna iz Makedonije i hrvatske kantautorice Dunje Knebl.

Močvara će se opet gibati u makedonskim ritmovima. Tijekom naših 18 godina imali smo priliku ugostiti mnogo glazbenika iz najjužnije republike bivše države, a sada nam prvi put stiže Luboyna.

Iako ih do sada nismo imali priliku gledati u Hrvatskoj, Luboyna nije novo ime na makedonskoj glazbenoj sceni. Dapače, okupljen oko pjevačice Vere Miloshevske i multiinstrumentalista Olivera Josifovskog, ovaj bend djeluje više od 15 godina. U prošloj su godini velikim koncertima u Skopju i Bitoli obilježili “okruglu” obljetnicu, a sada su odlučili svoju glazbu predstaviti i hrvatskoj publici.

Glazba koju Luboyna svira najlakše bi se moglo nazvati world musicom. Taj široki pojam ionako obuhvaća sve moguće fuzije tradicijske glazbe s drugim ritmovima, a upravo će mnoge fuzije predstaviti Luboyna na svojem koncertu. Njihova glazba je oslonjena na makedonsku tradiciju, s mnoštvom nepravilnih ritmova i klasičnih tradicijskih napjeva, ali ovaj bend u sve ubacuje i mnogo modernih ritmova i melodija pa to s razlogom u jednom trenutku vuče na klasični rock, u drugom na jazz, a u trećem pomalo i na pop vode.
Luboyna u Močvaru dolazi u sklopu promocije svojeg posljednjeg albuma, “Radio Luboyna” koji je objavila zagrebačka izdavačka kuća Geenger Records.

Za nježni uvod u večer temperamentnih makedonskih ritmova i zvukova, na samom početku dolazi na začarani Močvarin stejđ Dunja Knebl gdje će otpjevati nekoliko starih mističnih i čarobnih pjesama prateći se na neobičnom instrumentu – indijskom harmoniju. Kako kaže, taj je instrument zavoljela jer podjednako dobro stvara atmosferu davnih prošlih vremena kad su nastale i makedonske i međimurske pjesme koje ćemo čuti u ovoj izvedbi.

Začarana Močvara je projekt koji nastavlja tradiciju organiziranja koncerata intimnijeg ugođaja, pod umjetničkim vodstvom Nine Romić. Program je realiziran uz potporu HDS ZAMP-a.

Komentiraj