Deset makedonskih obavještajnih časnika optuženo je za prisluškivanje tisuća ljudi u skandalu koju je uvukao zemlju u političku krizu prošle godine, izjavili su u petak tužitelji.

Optužbe su objavljene nedugo prije prijevremenih izbora u Makedoniji koji će se održati 11. prosinca nakon ostavke premijera zbog njegove navodne umiješanosti u tu aferu.

Glavna oporbena Socijalistička demokratska stranka optužila je u veljači prošle godine konzervativnog premijera Nikolu Gruevskog da stoji iza operacije prisluškivanja tisuća ljudi, uključujući političare, novinare i vjerske vođe.

Čelnik stranke Zoran Zaev također je optužio Gruevskog za primanje mita u iznosu od 20 milijuna eura od kineskih tvrtki u zamjenu za davanje koncesija za izgradnju autoputa.

“Deset bivših i sadašnjih djelatnika sigurnosne i kontraobavještajne službe, koji su bili na upravljačkim ili nižim pozicijama, optuženi su za zloporabu položaja u agenciji”, rekla je novinarima Fatime Fetai iz ureda specijalnog tužitelja.

Tužitelji su izjavili da je agencija ilegalno prisluškivala 20.000 ljudi.

Nakon vala prosvjeda Gruevski je podnio ostavku u siječnju ove godine nakon postizanja dogovora s oporbom uz posredništvo Europske unije, što je otvorilo put za prijevremene izbore.

Komentiraj