Makedonija drugi put odgodila parlamentarne izbore

Pogoršanje epidemije Covida 19 i zapletena politička situacija uzrokovali su da je Sjeverna Makedonija drugi put u dva mjeseca odgodila izvanredne parlamentarne izbore.

Kako javlja Al Jazeera Balkans, izbori su trebali biti održani 12. travnja, ali su odgođeni do 5. srpnja zbog izvanrednog stanja proglašenog kako bi se pobijedila pandemija.

Opozicijska desna stranka VMRO-DPMNE suprotstavila se održavanju izbora 5. srpnja, i najavila bojkot. Zato su se dvije najjače stranke, vladajući lijevi socijaldemokrati SDSM i VMRO-DPMNE uspjeli dogovoriti da izbori budu održani 15. srpnja.

Sjeverna Makedonija još od siječnja ima tehničku vladu koja treba pripremiti izbore, a parlament je raspušten u ožujku jer su izbori bili raspisani za 12. travnja.

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski pozdravio je stranački dogovor o izborima i izrazio nadu da će biti fer i demokratski, “kakvi priliče članici NATO-a i pretendentu za članstvo u EU”.

Pendarovski je mjere izvanrednog stanja produžio za još osam dana, kako bi izbori mogli biti dobro pripremljeni.

Sjevernu Makedoniju proteklih je dana pogodio drugi val epidemije Covida 19. Prema posljednjih podacima, u ponedjeljak je umrlo devet ljudi, a zabilježeno je više od sto novozaraženih.

Komentiraj