Majstor zanata donosi novo ubojstvo i naizgled neriješeni slučaj: Izašla ‘Peta žena’ Henninga Mankella

Henning Mankell najuspješniji je švedski pisac kriminalističkih romana svih vremena, a u izdanju Mozaik knjige ovih je dana izašla ‘Peta žena’, njegov deveti naslov na hrvatskom jeziku u prijevodu Branke Grubić.

Mankell je vrhove svjetskih ljestvica najprodavanijih knjiga osvojio godinama prije nego što je taj žanr iz skandinavskih zemalja osvojio svijet. ‘Peta žena’ donosi neobičnu kriminalističku priču, protkanu hladnoćom europskog sjevera.

U svom šestom slučaju inspektor Kurt Wallander nalazi se pred možda najtežim slučajem u svojoj karijeri. Evo radnje romana:

U afričkom samostanu brutalno su ubijene četiri redovnice i neidentificirana peta žena čiju je smrt policija zataškala. U Švedskoj, godinu dana poslije, inspektor Kurt Wallander zbunjen je i zgrožen dvama ubojstvima: Holger Eriksson, umirovljeni trgovac automobilima i promatrač ptica, nabijen je na bambusove kolce u jarku iza svoje kuće, a drugo pronađeno tijelo pripada nestalom vlasniku cvjećarnice, koji je zadavljen i vezan za drvo. Jedini tragovi koje Wallander može pratiti su lubanja, dnevnik i fotografija trojice muškaraca. Slijedi slučaj koji će testirati Wallanderovu snagu i strpljenje jer, kako bi razriješio ova ubojstva, morati razriješiti misterij pete žene iz afričkog samostana.

Osim po slavnom istražitelju Wallanderu, Mankell je ugled stekao i po knjigama za djecu, te svom političkom angažmanu, posebno u Africi u kojoj je čak i proveo dio života. U svojoj bogatoj karijeri Mankell je prodao preko 40 milijuna knjiga diljem svijeta za koje je dobio brojne književne nagrade, a njegovi su vrhunski kriminalistički romani prevedeni na više od 45 jezika.

Neki su njegovi romani ekranizirani i u Švedskoj i u Velikoj Britaniji, gdje je glavnoga junaka utjelovio slavni Kenneth Branagh. Henningu Mankellu na hrvatski su do sada prevedeni romani „Ubojstvo na Ivanjsku noć“, „Na pogrešnom tragu“, „Talijanske cipele“, „Ubojica bez lica“, „Psi iz Rige“, „Bijela lavica“, „Čovjek koji se smiješio“ i „Povratak učitelja plesa“. Henning Maknell preminuo je u listopadu 2015. godine.

Komentiraj