Majka koja je proživjela nasilje priča što ne valja u sustavu nadzora roditelja nasilnika

Potaknuta tragičnom smrću dvogodišnje djevojčice koju su roditelji mjesecima zlostavljali, a Centar za socijalnu skrb iz udomiteljske obitelji vratio roditeljima, Nacionalu se javila majka koja je proživjela nasilje i, iz vlastitog iskustva, dala nekoliko primjera o tome što ne valja u sustavu.

Žena nam priča da su socijalni radnici većinom zapravo vanjski suradnici koji nužno i nisu profesionalno povezani s problematikom obiteljskog nasilja, a čak ni radom s djecom. “Kada se vrši nadzor u obiteljima, osobito u slučajevima kada je već prijavljivano nasilničko ponašanje od strane oca, majke ili bilo koga u obitelji, voditelj nadzora bi trebao doći neočekivano i nenajavljeno. Kod nas se voditelj/ica nadzora dogovara s roditeljima kada je ‘najpogodnije vrijeme za doći’, a prilikom dolaska pozornost nikada, ali nikada nije usmjerena na dijete. Ne razgovara se s djetetom kroz igru, ne provjeravaju se životni uvjeti u kojima dijete živi, već se – više, manje – posjet temelji na ispijanju kave i ‘čavrljanju’ s roditeljem…”, priča nam i dodaje da je dijete ponekad tema tih razgovora, ali većinom su to neke ‘light’, životne teme.

A onda, na temelju tih ‘nadzora’ i posjeta procjenjuje se roditeljska kompetencija, koja u dosta slučajeva bude negativna ako sam roditelj ukazuje na određene probleme u odnosu dijete/roditelj. Kada se dijete nađe u stvarnoj situaciji koja je ugrožavajuća, voditelj nadzora ili socijalna služba je rijetko kada dostupna, a roditelj ili druga osoba koja pokušava stupiti u kontakt s njima i upozoriti na problem često bude okarakterizirana kao histerična, prebrižna i manipulativna osoba koja dijete želi odvojiti od drugog roditelja (ili bliske osobe) koja je ujedno nasilnlik”, nastavlja.

Također, ističe da vlada apsolutna nekoordinacija između socijalne službe, policije, državnog odvjetništva, poliklinike za zaštitu djece i mladih i liječnika opće prakse, odnosno hitne službe gdje postoje utemeljeni dokazi, već se sve svodi na ‘rekla-kazala’, bez ikakvih provjera unutar službi.

Podsjetimo, dvogodišnja djevojčica za čiji su se život liječnici u zagrebačkoj Klaićevoj bolnici borili danima, preminula je u nedjelju.

“Nadamo se da je naša mala pacijentica našla utjehu u vječnosti, gdje će biti sigurnija i sretnija nego ovdje”, kazao je u ponedjeljak ravnatelj Klaićeve bolnice Goran Roić. “Djevojčica je imala tragičan život, ali učinila je nešto da se osvijesti ta socijalna briga o ranjivima. Ona će donirati organe, spasit će neke druge živote. Ništa drugo nemam za reći. Učinili smo sve”, kazala je Karmen Kondža, pedijatrica u intenzivnoj, koja je i primila djevojčicu kad je stigla u Klaićevu. Iz Ministarstva zdravstva u ponedjeljak je potvrđeno da organi djevojčice idu u Njemačku i Mađarsku, s obzirom na to da je Hrvatska članica Eurotransplanta.

Stručne službe utvrdile su da dijete nije trebalo vratiti u biološku obitelj

Udomiteljica ministru: “Ugroženoj djeci treba više pažnje nego što mogu pružiti socijalni radnici”

Dvogodišnjakinju je u srijedu majka dovela u bolnicu u Novoj Gradiški. Liječnicima je rekla da je djevojčica pala, ali odmah po dolasku u bolnicu liječnici su posumnjali u tu priču.

Osim teških ozljeda glave, curica je imala i modrice po tijelu različite starosti. Roditeljima djevojčice u subotu je, ispitivanja u Županijskom državnom odvjetništvu, određen jednomjesečni istražni zatvor.

“Uz opširnu obranu roditelji su djelomično priznali počinjenje kaznenog djela kršenja prava djeteta”, rekla je županijska državna odvjetnica Mirela Šmital.

Majka je prvooptužena i tereti ju se za pet kaznenih djela povrede djetetovih prava i nanošenja osobito teške tjelesne ozljede. Oca državno odvjetništvo tereti za četiri kaznena djela teške povrede djetetovih prava i nanošenja osobito teške tjelesne ozljede.

“Majci je stavljeno na teret da je počinila kazneno djelo osobito teške tjelesne ozljede čija je posljedica da je dijete sada u bolnici u teškom stanju. Ocu se stavlja na teret povreda djetetovih prava, zanemarivanje i zlostavljanje u odnosu na svih četvero djece”, rekao je sudac Mile Soldo dodajući da se u očevom slučaju to odnosi na raniji period prije ozljeđivanja dvogodišnje djevojčice.

Sumnja se da je zlostavljanje djevojčice trajalo od studenog 2020. godine do 31. ožujka ove godine. Za ostalo troje djece izuzetih iz zajedničkog domaćinstva sumnja se da su bila zlostavljana i duži period.

Resorni ministar Josip Aladrović u subotu je na konferenciji za medije objavio da je smijenjen ravnatelj Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška te je imenovana nova vršiteljica dužnosti. Rečeno je kako je napravljena pogreška kad je dijete vraćeno u obitelj nakon što je bilo smješteno kod udomitelja.

Komentiraj