Majka i dadilja zlostavljanog dječaka u pritvoru, prijeti im pet i osam godina zatvora

Zagrebačka policija dovršila je kriminalističko istraživanje nad majkom i dadiljom djeteta, koje je u zagrebačku Klaićevu bolnicu prije nekoliko dana dovedeno ozlijeđeno.

“Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili kriminalističko istraživanje nad 24-godišnjakinjom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela „Povreda djetetovih prava“ iz čl.177 st.1 i 2, te nad 20-godišnjakinjom zbog sumnje da je počinila isto kazneno djelo „Povreda djetetovih prava“ iz čl.177 st.1, st. 2 i st. 3.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičene su predane pritvorskom nadzorniku, a kaznena prijava je dostavljena Općinskom državnom odvjetništvu za mladež u Zagrebu”, navela je policija.

U članku Kaznenog zakona o zanemarivanju i zlouporabi djetetvovih prava, navodi se:

(1) Roditelj, posvojitelj, skrbnik ili druga osoba koja grubo zanemaruje svoje dužnosti podizanja, odgoja i obrazovanja djeteta, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine.

(2) Tko prisili dijete na pretjerani rad ili rad koji ne odgovara njegovoj životnoj dobi, na prosjačenje ili ga navodi na drugo ponašanje koje je štetno za njegov razvoj ili na drugi način grubo zlorabi djetetova prava, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

(3) Ako se zbog kaznenog djela iz stavka 1. i 2. ovoga članka dijete odalo prosjačenju, prostituciji ili drugim oblicima društveno neprihvatljivog ponašanja, ili je prouzročena teška tjelesna ozljeda djeteta, počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od jedne do osam godina.

Prema Kaznenom zakonu, majci dječaka prijeti do pet, a dadilji do osam godina zatvora.

Ministrica Nada Murganić kazala je kako su dječaka sustavno zlostavljali jedna ili više osoba, a pritom ga je zanemarivala majka. Dječaku će za sada pružiti skrb izvan obitelji, a rade se daljnje procjene.

“U ovom slučaju bilo bolje da se majka odmah obratila institucijama, rekla da traži posao i zatražila pomoć i smještaj za dijete. Sigurno bi se našlo adekvatnije rješenje za dijete, a majka bi s vremenom mogla kontaktirati sa svojim djetetom”, rekla je ministrica, prenosi Dnevnik.hr.

Zagrebački Centar za socijalnu skrb bio je u toj obitelji po rođenju djeteta i još nekoliko puta nakon toga. Ravnateljica centra Tatjana Brozić Perić rekla je novinarima da je obitelj koristila jednu od niza usluga, ali ona nije bila vezana uz obiteljsko-pravnu zaštitu.

Komentiraj