Luka Stanzl/PIXSELL

MAJICA “Moguće je da dokazi ishlape, ali ne gubitak spisa”

Osvjetnik i umirovljeni sudac Tonči Majica u ponedjeljak je za HRT komentirao najnoviju aferu oko nestanka spisa iz Općinskog državnog odvjetništva i suda u Zagrebu.

“Postoji zakonska mogućnost za gubitak spisa i to se u prošlosti događalo. Moguće je da ‘dokazi ishlape’, ali je nemoguće da se izgube iskazi jer oni ostaju u memoriji kompjutera”, rekao je Majica, koji nije želio špekirati je li se to dogodilo slučajno ili ne.

Majica je naglasio kako je nepovjerenje građana u pravosudni sustav opravdano. “Zakone pišu vladajući (interesne skupine), a najmanje suci. Pravosuđe se godinama namjerno uništava. Korumpiranost je teška riječ, jer uvrijedite poštene suce koji rade za plaću jednaku plaći čuvara u austrijskom skijalištu”, smatra.

Kazao je kako se “slabljenje autoriteta pravosuđa dogodilo još tijekom Domovinskog rata kada je gotovo u jednom danu u Zagrebu imenovano 95 sudaca – na mandat od 5 godina. Tog dana je prestalo sve. Upitan je kontinuitet znanja, a sudac ne može biti neovisan ako ima mandat od pet godina”, naglasio je. Izjava ‘neka institucije rade svoj posao’ za Majicu je “najveći intelektualni domet kojeg jedan prosječan političar može reći”.

Komentiraj