Magnus Carlsen i Andrej Plenković povukli prvi potez

U zagrebačkome Muzeju Mimara svečano je otvoren izuzetno jaki Croatia Grand Chess Tour, najjače ovogodišnje pojedinačno šahovsko natjecanje u svijetu.

Ovaj jedinstveni šahovski događaj na kojem će od 26. lipnja do 8. srpnja sudjelovati 12 ponajboljih svjetskih šahista iz devet zemalja otvorio je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

To je jedan od najjačih turnira u povijesti šaha, a prvi put u našoj zemlji nastupit će jedan aktualni svjetski prvak – Norvežanin Magnus Carlsen.

Završni čin ove svečanosti bilo je simbolično povlačenje prvog poteza Andreja Plenkovića u partiji s Magnusom Carlsenom na venecijanskom šahu iz 16. stoljeća.

Listu sudionika turnira čini 12 najboljih igrača na svijetu – Hikaru Nakamura, Fabiano Caruana i Wesley So iz Sjedinjenih Američkih Država, Maxime Vachier-Lagraveiz Francuske, Magnus Carlsen iz Norveške, Šahrijar Mamaderov iz Azerbejdžana. Nadalje, uz njih su i Liren Ding iz Kine, Levon Aronian iz Armenije, Anish Giri iz Nizozemske i Viswanathan Anand iz Indije, dok iz Rusije dolaze Sergej Karjakin i Jan Nepomniači.

Turnir će se od 26. lipnja igrati u prostorijama Novinarskog doma.

Komentiraj