Magla mjestimce smanjuje vidljivost u unutrašnjosti, oprez zbog školaraca koji se vraćaju na ceste

Kolnici su mjestimice mokri ili vlažni i skliski. Magla mjestimce smanjuje vidljivost u unutrašnjosti, a ima je i na autocestama A1 između Zagreba i Bosiljevate čvorova Otočac i Gornja Ploča i A6 Rijeka-Zagreb između Bosiljeva i Kikovice, javlja jutros Hrvatski autoklub.

AUTOCESTA A3 BREGANA-LIPOVAC: kolona vozila na čvoru Ivanja Reka spoja sa autocestom A4 Goričan-Zagreb prema zagrebačkoj obilaznici (A3) u smjeru Bregane duga oko 1 km; kolona teretnih vozila kraj naplatne postaje BREGANA u smjeru Slovenije je oko 2 km.

BRZA CESTA SILIN-KLIS: zbog autobusa u kvaru na izlazu iz tunela Klis-Grlo u smjeru Dugopolja vozi se uz ograničenje brzine.

Školarci se vraćaju na ceste

U ponedjeljak, 9. rujna početak je nove školske godine, zbog čega će na cestama biti velik broj školaraca. S obzirom da su pješaci, osobito djeca, najosjetljiviji sudionici u prometu, od vozača se očekuje pojačan oprez i izuzetno oprezna vožnja u blizini škola, vrtića, kao i na ostalim cestama koje vode prema školama i vrtićima.

Vozači, pridržavajte se prometnih propisa i pravila i poštuje prometne znakove. Pazite na djecu koja hodaju uz cestu jer će ona, barem na početku škole, biti neusredotočena i zaigrana kao da su još na odmoru. Podsjećamo vas da je brzina kretanja vozila u blizini škola i vrtića ograničena na najviše 40 km/h.

Roditelji, prije polaska u školu, osobito učenicima nižih razreda, ponovite kako se pravilno ponaša u prometu, prođite s njima put do škole, upozorite ih na najopasnija mjesta, te ih podsjetite na najznačajnija prometna pravila.

• Nikad ne pretrčavajte cestu!
• Ne ometajte kretanje vozila!
• Hodajte pažljivo!
• Nikad ne izlazite na cestu između parkiranih automobila!
• Hodajte nogostupom ili pješačkom stazom!
• Cestu prelazite samo po zebri!
• Cestu prelazite na znak zelenog svjetla ili na znak policajca!
• Uvijek pogledajte lijevo pa desno, a cestu prelazite samo ako u blizini nema vozila!

Još jedno vrlo značajno pravilo odnosi se na roditelje, kad vozite svog predškolca ili školarca u školu ili vrtić, ne zaboravite ih vezati u odgovarajućoj auto-sjedalici na stražnjem sjedalu (do 135 cm visine), samostalno na stražnjem sjedalu (od 135 do 150 cm visine) ili na prednjem sjedalu ako su viša od 150 cm. Kako je navedeno u izmjenama Zakona o sigurnosti prometa na cestama (NN 92/14) u 4. članku. Ne zaboravite da pojas spašava život, a osobito dječji.

Kao i prethodnih godina Hrvatski autoklub i udruženi autoklubovi i ove, 2019. godine, organiziraju akciju Sigurno u školu s HAK-om namijenjenu prije svega djeci u dobi od 5 do 8 godina i njihovim roditeljima. Njome se želi senzibilizirati i upozoriti javnost, osobito vozače na pojačani oprez u prometu u prvim danima rujna kad se zbog početka škole na naše ceste vraćaju školarci, među kojima je velik broj prvoškolaca koji se po prvi puta pojavljuju kao samostalni sudionici u prometu i predstavljaju potencijalnu opasnost.

Pomorski promet

U pomorskom prometu nema poteškoća.

Granični prijelazi

Kraća čekanja zabilježena su u oba smjera na GP Bregana za osobne automobile. Teretna vozila na Bregani na izlaz čekaju dva i više sata, a na GP Županja i Slavonski Šamac teretna vozila na ulaz čekaju do jednog sata.

Komentiraj