Maestro Ville Matvejeff najavio bajkoviti koncert u HNK Ivana pl. Zajca

Press/HNK Ivana pl. Zajca

Maestro Ville Matvejeff je svečano najavio bajkovitu večer francuske klasične glazbe u HNK Ivana pl. Zajca u subotu, 20. veljače.

Po prvi put ove sezone, pod dirigentskim vodstvom maestra Matvejeffa, će se održati simfonijski koncert ‘Fauré, Saint-Saëns, Ravel’  izabranih djela trojice glasovitih francuskih skladatelja.

Program će otvoriti suita ‘Pelléas et Mélisande’ Gabriela Fauréa, jednog od najistaknutijih francuskih skladatelja svoje generacije čiji je glazbeni stil utjecao na mnoge skladatelje 20. stoljeća. ‘Pelléas et Mélisande’ originalno je napisana 1898. godine kao scenska glazba za uprizorenje istoimene drame Mauricea Maeterlincka, tragične priče o zabranjenoj ljubavi, u Londonu. Tek nakon premijere i niza izvedbi, preradio ju je u orkestralnu suitu. I to prvo kao trostavačnu, a potom, nakon što joj je dodao danas najpoznatiju Sicilienne, četvrostavačnu koja je u tom obliku prvi put izvedena 1912. godine.

Fauré je glazbu učio kod Camille Saint-Saënsa. Na programu koncerta slijedi njegova glasovita Druga simfonija. Skladba je to velikih razmjera s mnogo inovativnih ideja u obliku i strukturi. Četvrti, završni stavak, rondo, temelji se pak na plesnoj melodiji punoj energije.

Koncert će zaključiti ‘Moja majka Guska’ Mauricea Ravela, napisana prvo za klavir četveroručno, a kasnije orkestrirana za balet. Čarobnu fantaziju koja se temelji na nekoliko poznatih bajki, a čiji naziv potječe od istoimene zbirke bajki Charlesa Perraulta, Ravel je, prema vlastitim riječima, pisao s namjerom da “probudi poeziju djtinjstva“. Završni dio ‘Čarobni vrt’ očaravajući je sažetak osjećaja tajnovitosti, čarolije i fantazije koji prožimaju čitavo djelo.

Komentiraj