Maduro želi dokazati odanost vojske za vrijeme krize

EPA/HANDOUT

Venezuelsko vodstvo pokazalo je zajedništvo s vodećim vojnim zapovjednicima u četvrtak, a sud je objavio nalog za uhićenje oporbenog političara dok se vladajući socijalisti bore protiv pokušaja svrgavanja predsjednika Nicolasa Madura.

Stojeći uz ministra obrane i zapovjednika vojnih operacija Maduro je u televizijskom obraćanju naciji poručio da su oružane snage “ujedinjene, povezane i podređene svojem ustavnom mandatu” nakon što je oporbeni vođa Juan Guaido pozvao vojsku ovaj tjedan da mu se priključi kako bi svrgnuli Madura.

Maduro je također nastojao odbaciti tvrdnje SAD-a i oporbe da je vodstvo oružanih snaga spremno okrenuti se protiv njega  kako bi se dokončala politička kriza koju potiče višegodišnji gospodarski kaos u zemlji.

Deseci tisuća Venezuelaca odazvali su se Guaidovu pozivu da održe ulične prosvjede u srijedu u još jednom pokušaju zbacivanja Madura s vlasti, no predsjednik se održao.

Guaido, vođa Nacionalne skupštine pod kontrolom oporbe, priznat je kao legitiman venezuelski predsjednik države od SAD-a, Europske unije i drugih dok Madura podržavaju zemlje među kojima je Rusija, Kina i Kuba.

Madurovo obraćanje djelomično je odgovor na komentare američkih dužnosnika koji su rekli da je vodstvo venezuelske vojske  u pregovorima s vrhovnim sudom i Guaidovim predstavnicima o Madurovu odlasku s vlasti.

Posebni američki predstavnik za Venezuelu Elliot Abrams rekao je da Maduro ne može vjerovati vodećim vojnim zapovjednicima.

“Gotovo svi su upleteni u to i Maduro mora znati da vojno vodstvo nije istinski odano i da želi promjenu”, rekao je Abrams za mrežu VPI u srijedu.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton u utorak je rekao da su venezuelski ministar obrane Vladimir Padrino, zajedno s predsjednikom vrhovnog suda i zapovjednikom predsjedničke garde rekli oporbi da Maduro mora otići s vlasti.

Padrino je međutim u televizijskom obraćanju stajao uz Madura, koji je vlast preuzeo od pokojnog predsjednika Huga Chaveza 2013.

“Nemojte nas kupovati svojim neiskrenim ponudama, kao da nemamo dostojanstva”, rekao je Padrino. “Oni koji su pali i prodali svoje duše više nisu vojnici, i više ne mogu biti s nama”, rekao je. U televizijskom obraćanju pojavio se i vojni zapovjednik Remigio Ceballos.

Guaido se pozvao na ustav u siječnju te se proglasio privremenim predsjednikom tvrdeći da je Madurov reizbor nelegitiman.

Maduro kaže da je on američka lutka na koncu koja želi izvesti državni udar.

Sud je u četvrtak izdao uhidbeni nalog za oporbenog političara Leopolda Lopeza jer je prekršio sudsku odredbu 2017. da ostane u kućnom pritvoru, objavljeno je na internetskoj stranici vrhovnog suda.

Komentiraj