Predsjednik Venezuele Nicolas Maduro izrazio je u utorak zadovoljstvo na početku summita nesvrstanih, rekavši kako je njegovo održavanje uspjeh s obzirom na pokušaje da se upropasti skup u toj krizom pogođenoj državi.

Pripreme za skup nesvrstanih na venezuelskom otoku Margarita na Karibima bile su obilježene strahovima radi mogućih prosvjeda protiv Madura, slabe posjećenosti i pitanjem dostupnosti hrane. Maduro smatra da je to rezultat američke kampanje koja želi sabotirati njegovu socijalističku administraciju.

“Pozdravljam izaslanstva iz preko 105 zemalja koja su već ovdje, rade unatoč pritisku ‘gringosa’, unatoč desnom lobiju, unatoč prijetnjama – ne mogu nas zaustaviti”, rekao je Maduro u televizijskom obraćanju u utorak navečer.

“Današnji dan ostat će u analima venezuelske diplomacije u stoljećima koja dolaze”, dodao je Maduro, zaradivši pljesak ministara.

Pokret nesvrstanih osnovan je 1961. kao alternativa za države koje se nisu svrstale ni uz bok SAD-u niti Sovjetskom Savezu u Hladnom ratu. Njegova je važnost umanjena od pada Berlinskog zida 1989.

Kritičari kažu da Maduro ugošćuje summit dok obitelji u toj zemlji pogođenoj recesijom moraju preskakati obroke zbog nedostatka hrane i inflacije.

“Tražimo od vaših vlada da pokažu solidarnost s narodom Venezuele u ovim vremenima nesigurnosti i bijede”, rekao je vođa oporbe Henrique Capriles u otvorenom pismu upućenom sudionicima summita.

Venezuela nije objavila popis sudionika, ali navodno se sa sigurnošću očekuju iranski predsjednik Hasan Rohani i predsjednik Zimbabvea Robert Mugabe.

Pokret nesvrstanih trenutno ima 120 članica i 15 zemalja promatrača.

Komentiraj