Predsjednik Venezuele Nicolas Maduro rekao je u subotu da će se referendum protiv njega koji traži oporba održati najranije 2017., te je optužio oporbu za prijevaru.

Nema vremena za održavanje referenduma, kazao je Maduro.

Oporba koja traži referendum kako bi se svrgnuo sadašnji predsjednik kaže da izborne vlasti rade u interesu vlade kako bi se onemogućilo održavanje referenduma, nakon što je Nacionalno izborno vijeće priopćilo da je provjerom utvrdilo da je 600.000 potpisa na peticiji za referendum nevažeće.

Oporbeni vođe kažu da su i njihovi potpisi na peticiji proglašeni nevažećima.

Bivši predsjednički kandidat Henrique Capriles je među onima koji kažu da im je potpis odbijen jer “nije ispunio zahtjeve”.

Maduro optužuje oporbu za prijevaru i kaže da će tražiti u ponedjeljak od Vrhovnog suda da zaustavi proces. “Ako ispune uvjete, referendum će se održati sljedeće godine, točka”, kazao je Maduro na skupu u Caracasu. “Ako ne ispune uvjete, neće biti referenduma, točka”.

Kada bi se referendum o njegovu svrgavanju održao ove godine, morali bi se održati novi predsjednički izbori. U slučaju održavanja sljedeće godine, njegov potpredsjednik zamijenio bi ga na dužnosti u slučaju da mu se izglasa nepovjerenje, pojašnjava agencija Reuters.

Nakon pobjede oporbene koalicije na parlamentarnim izborima krajem 2015. ta zemalja bogata naftom sve dublje tone u političku, gospodarsku i socijalnu krizu.

Sukob između ‘chavista’, prema imenu pokojnog predsjednika Huga Chaveza koji je bio na dužnosti od 1999. do 2013. i bio je mentor Nicolasa Madura, te njihovih protivnika ‘antichavista’, pojačao se pošto je oporba početkom svibnja prikupila 1,8 milijuna potpisa za pokretanje referenduma u nadi da će se održati do kraja 2016.

Komentiraj