Maduro odbija europski ultimatum, Guaido pojačava pritisak

EPA/Miguel Gutierrez

Venezuelski predsjednik Nicolas Maduro odbio je ultimatum koji mu je uputilo nekoliko europskih zemalja, dajući mu osam dana za raspisivanje izbora, a njegov politički protivnik Juan Guaido, kojemu je Izrael u nedjelju dao potporu pridruživši se sve duljem popisu zemalja, najavio je da će ojačati pritisak.

“Trebali bi povući taj ultimatum. Nitko nam ne smije postavljati ultimatume”, rekao je Maduro u nedjelju u razgovoru za turski CNN i dodao da njegova zemlja “nije povezana” s Europom.

Madrid, Pariz, Berlin, London, Bruxelles i Lisabon u subotu su zatražili da u idućih osam dana Maduro u svojoj zemlji raspiše izbore jer će u protivnom njihove vlade priznati samoproglašenog predsjednika Juana Guaidoa privremenim šefom države.

S obzirom na veliku međunarodnu potporu Guaido bi u nedjelju mogao objaviti datum održavanja idućih prosvjeda koji se očekuju za nekoliko dana.

“Nastavit ćemo sve dok ne okončamo ovu uzurpaciju dužnosti predsjednika i ne dobijemo tranzicijsku vladu i slobodne izbore”, rekao je u subotu 35-godišnji Guaido.

Na sve duljem popisu država koje su se priklonile Sjedinjenim Državama u priznavanju Guaidoa za privremenog predsjednika Venezuele, od nedjelje je i Izrael.

“Izrael se pridružuje Sjedinjenim Državama, Kanadi,većini zemalja Latinske Amerike i zemljama Europe u priznanju novog vodstva Venezuele”, rekao je izraelski premijer  Benjamin Netanyahu.

Iza Guaidoa su osim Sjedinjenih Država i Kanade stale i Argentina, Brazil, Čile, Kolumbija, Kostarika, Gvatemala, Honduras, Paragvaj, Peru, Ekvador i druge države.

Europska komisija pozvala je na nove izbore no nije htjela izravno priznati Guaidoa za predsjednika.

Madurovu vladu podupiru Kina i Rusija, Turska, Iran, Kuba i Bolivija. Meksiko je  pod novim ljevičarskim predsjednikom Andresom Manuelom Lopezom Obradorom poručio da neće zauzimati stranu u sukobu u Venezueli i osudio vanjsku podršku oporbenom čelniku kao kršenje suvereniteta Venezuele.

Komentiraj