Madrižani prosvjedovali protiv automobila u središtu grada

Tisuće ljudi prosvjedovalo je u subotu u Madridu protiv odgode ograničavanja korištenja automobila koji uzrokuju veća onečišćenja, poput starih vozila, a koju su donijele nove, konzervativne gradske vlasti, javlja Reuters.

Nakon niza vrlo neizvjesnih izbora u Španjolskoj u travnju i svibnju, odluka o suspenziji zabrane korištenja automobila u strogom središtu grada, novi je znak sve veće podijeljenosti španjolskog društva, piše Reuters i podsjeća da je takva odluka donesena usprkos sve većoj zabrinutosti za okoliš na globalnoj razini.

Prošlog studenoga, krajnje lijeva gradska vlada zabranila je u središtu grada većinu benzinaca i diesel  automobila zbog visokih razina dušikovog dioksida. Madrid se tom politikom želio pridružiti ostalim europskim prijestolnicama koje su usvojile mjere za borbu protiv zagađenja zraka.

“Želim slobodno disati” i “Želimo Madrid bez smoga” neke su od parola koje su prosvjednici istaknuli na svojim transparentima.

“Moramo spasiti planet počevši od lokalne i niske razine, a prvo je središte Madrida”, rekla je 39- godišnja glumica Laura Martin.

Dodala je da je zabrinjava pomisao da bi nova madridska vlast mogla imati slične ideje poput predsjednika SAD-a Donalda Trumpa u ograničavanju politika zaštite okoliša.

Nove gradske vlasti, u kojem većinu drži Narodna stranka, ukida od 1. srpnja novčane kazne za automobile koji ulaze u trenutno ograničenu zonu za automobile od oko pet četvornih kilometara dok preispituje plan kako bi ga učinile “kompatiblnim s potrebama mobilnosti građana”.

Europska komisija upozorila je Španjolsku da joj prijete sankcije i moguće tužbe ukoliko ne ispoštuje standarde kvalitete zraka u svojim najvećim gradovima – Madridu i Barceloni.

Više europskih gradova, poput Pariza, Londona, Osla i Hamburga, počelo je kažnjavati ili su zabranili korištenje starih i diesel automobila, u namjeri da u sljedećem desetljeću potpuno izbace automobile na fosilna goriva  iz središta gradova.

Komentiraj