epa

MADRID Sukob taksista i policije

Tisuće taksista koji traže promjenu zakona u Španjolskoj pokušale su nasilno blokirati prilaze dvoranama na sjeveru Madrida, gdje je u srijedu počeo međunarodni turistički sajam Fitur te je došlo do sukoba s policijom u kojemu je 11 osoba lakše ozlijeđeno.

U sukobu nedaleko od madridske zračne luke policija je pendrecima nastojala rastjerati taksiste, odlučne u blokiranju prilaza sajmu, nakon čega je jedan taksist uhićen. Među ranjenima je i pet policajaca.

Od jutra se stvaraju tenzije oko sajma tijekom kojeg bi do nedjelje, na prostorima na kojima se održava, moglo proći 300.000 posjetitelja. Sajam su, kao i svake godine, otvorili španjolski kralj Felipe VI i kraljica Letizia uz pojačanu policijsku prisutnost.

„Niti korak natrag!“, vikali su prosvjednici blokirajući prilaze. „Ovdje smo došli reći ‘ne’ gradskim vlastima koje nam se smiju. Tražimo regulaciju sektora“, rekao je jedan od prosvjednika.

U Madridu već tri dana ne voze taksiji jer njihovi vozači traže od lokalne vlade da regulira sektor kojim sve više dominiraju kompanije poput Ubera i Cabifya. Žale se na uvjete pod kojima rade te kompanije rušeći im cijenu i oduzimajući putnike.

Prosvjedi su se prelili iz Barcelone, gdje šesti dan zaredom tamošnji taksisti štrajkaju i organiziraju prosvjede.

U ponedjeljak su taksisti pokušali ući u parlament prilikom čega je reagirala policija te je i ondje došlo do okršaja. Vozači konkurentskih tvrtki Uber i Cabify tom su se prilikom požalili da ih drugi taksisti fizički napadaju i uništavaju njihove automobile.

Direktor Ubera Juan Gliardo rekao je u srijedu da će ta kompanija možda napustiti Barcelonu nastavi li se sadašnja situacija.

U Madridu je počeo sajam Feria Internacional de Turismo (Fitur), koji će trajati do 27. siječnja, na kojem se među izlagačima nalaze i putničke agencije iz Hrvatske. Ove godine je prijavljeno 886 izlagača iz 165 država i regija, čime je prisutnost stranih izlagača porasla 11 posto u odnosu na prošlu godinu.

Taksisti su najavili štrajk do ispunjena zahtjeva, a gradske i regionalne vlasti Madrida namjeravaju izaći s prijedlogom kojim bi se reguliralo tržište, a taksistima omogućila održivost poslovanja.

Komentiraj