Mađarski premijer u Bruxellesu branio svoj zakon, poručio da je on ‘borac za prava LGBT osoba’

Mađarski premijer Viktor Orban branio je u četvrtak zakon o zabrani promicanja homoseksualnosti i promjene spola u školama te je kazao za sebe da je borac za prava LGBT osoba.

“Ja sam borac za njihova prava. Bio sam borac za slobodu u komunističkom režimu. Homoseksualnost je bila kažnjavana i borio sam se za njihovu slobodu i njihova prava. Stoga, branim prava homoseksualaca, ali zakon nije o tome”, kazao je Orban novinarima po dolasku na summit europskih vođa.

Očekuje se da će na samitu biti postavljeno pitanje Orbanovog zakona, koji je kritiziralo više europskih zemalja.

“Ne radi se o homoseksualcima. Zakon je o tome na koji bi način roditelji željeli seksualno obrazovati svoju djecu. To isključivo pripada roditeljima. O tome je zakon”, kazao je Orban, dodavši da ga ne planira opozvati.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel rekao je po dolasku na samit da će se raspravljati o novom mađarskom zakonu u četvrtak navečer.

Spomenuti zakon zabranjuje “prikazivanje i promicanje rodnog identiteta različitog od spola po rođenju, promjene spola i homoseksualnosti” mlađima od 18 godina.

Deklaraciju kojom se izražava “velika zabrinutost” zbog mađarskog zakona potpisalo je 17 od 27 članica EU-a, među kojima nije Hrvatska.

Mađarski LGBTQ zakon mogao bi zasjeniti summit Europske unije, Hrvatska nije među potpisnicama deklaracije

Komentiraj