Mađarska će biti zemlja partner 47. Varaždinskih baroknih večeri, koje će se održati od 22. rujna do 2. listopada, a taj će ugledni festival, uvjeren je mađarski veleposlanik u Hrvatskoj Jozsef Magyar, sigurno pridonijeti i “brisanju mentalnih i kulturnih granica sjeverno od Varaždina”, te još boljim kulturnim vezama hrvatskoga i mađarskoga naroda.

Festival Varaždinske barokne večeri (VBV) najznačajnija je glazbeno-scenska priredba središnje Hrvatske, osnovana 1971. koja danas uživa veliki ugled kao specijalizirani festival rane glazbe, tek je jedna od konstatacija vezanih uz taj glazbeni festival dobro poznat i izvan granica Hrvatske, izrečena u srijedu na konferenciji za novinare u Muzeju za umjetnost i obrt (MUO) na kojoj je predstavljeno 47. festivalsko izdanje.

Ovogodišnje izdanje bit će i u znaku proslave 20. godišnjice utemeljenja Varaždinske biskupije i 90. obljetnice rođenja dvojice značajnih umjetnika koji su karijeru počeli u Varaždinu – akademika Jurice Muraja, koji je bio i jedan od osnivača festivala, te poznatoga violinista Josipa Klime.

Festival će ojačati i prijateljstvo na lokalnoj razini

Organizator toga baroknog festivala Raymond Rojnik posebice je zahvalio mađarskome veleposlaniku Jozsefu Magyaru na velikom entuzijazmu i angažmanu na realizaciji bogata festivalskog programa koji će posjetitelje festivala upoznati s brojnim uglednim mađarskim glazbenim umjetnicima.

Veleposlanik Magyar obratio se nazočnima na izvrsnom hrvatskom jeziku i izrazio zadovoljstvo što će ove godine zemlja partner biti upravo Mađarska. Smatra kako je važno za takva događanja imati “dobar sluh, emociju i srdačan odnos” i uvjeren je kako sve to “imaju Varaždinci koje dobro poznaje i oni znaju dobro čuvati svoj identitet  – kako vjerski, jer će Festival biti otvoren u varaždinskoj katedrali, tako i građanski”.

Istaknuo je kako je program 47. Varaždinskih baroknih večeri tako bogat da je teško bilo što ispustiti i dodao kako mu je “bilo malo čudno da se Mađarska prostire samo 30-ak kilometara sjeverno od Varaždina, a da mađarski umjetnici znaju više o festivalu nego on o njima”. Zato smo, posvjedočio je veleposlanik Magyar, “ciljano tražili mogućnosti da dobijemo ovu zadaću koja neće biti laka, posebice kada dolazimo poslije Španjolaca koji u Europi možda imaju najjaču baroknu kulturu”. Ali, istaknuo je, na festivalu će nastupiti najreprezentativniji mađarski glazbenici, odnosno “krema današnje mađarske visoke glazbe”.

Unatrag sedam godina festival, naime, svake godine ima zemlju partnera. Do sada su zemlje partneri bili Njemačka, Češka, Poljska, Slovačka, Izrael, Austrija, Ruska Federacija, Italija, Francuska i Španjolska.

VBV promovira hrvatske i inozemne glazbenike

Pomoćnica ministrice kulture dr. Iva Hraste Sočo istaknula je kako je mađarska država iskazala veliku pozornost VBV-u koji ujedinjuje duhovnu baštinu Hrvatske i Europe. Izrazila je zadovoljstvo što, otkako festival ima zemlju partnera, postoji veliko zanimanje za to partnerstvo pa će tako, izvijestila je, zemlja partner na 48. VBV biti daleki Japan. Hraste Sočo smatra da je važno i to što varaždinski festival promovira kako hrvatske, tako i inozemne glazbenike.

Ustvrdila je kako se ovakvim partnerstvima potiče potencijal kulture, te dodala kako joj je drago što je ove godine partner upravo Republika Mađarska.

Ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri Davor Bobić istaknuo je da će se ove godine festivalske priredbe održavati i u pet susjednih županija, a članica festivalskoga vijeća dr. Zdenka Weber iscrpno je predstavila festivalski program.

Tako će, rekla je, festival biti svečano otvoren 22. rujna koncertom u varaždinskoj katedrali na kojemu će Purcell zbor & Orfej orkestar pod ravnanjem Györgyja Vashegyija izvesti izabrane kantate Johanna Sebastiana Bacha i njegov “Magnificat”, te  krunidbenu himnu “Zadok the Priest” Georga Friedricha Händela.

U subotu, 23. rujna u Kapeli obitelji Erdődy ansambl “Responsorium” održat će koncert pod nazivom “Hrvatska glazbena baština”, u nedjelju, 24. rujna u Galeriji Sermage koncert “uz baroknu kavu” održat će ansambl “Marquise”, a isti dan navečer u katedrali će nastupiti zbor i orkestar Panonske filharmonije.

To su samo neki od brojnih koncerata s programa ovogodišnjih Varaždinskih baroknih večeri koje nemaju natjecateljski karakter, ali će, objasnila je Weber, ipak na kraju festivala – 2. listopada biti dodijeljene dvije nagrade – Josip Lukačić i Jurica Murai, koje uživaju velik ugled među glazbenicima.

Komentiraj