MAĐARSKA VLADAJUĆA STRANKA FIDESZ Milanovićeve izjave posljedica izborne kampanje

HINA/ Daniel KASAP

Izjave hrvatskog premijera Zorana Milanovića o Mađarskoj i mađarskom premijeru posljedica su njegove zabrinutosti ishodom predstojećih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj, priopćila je mađarska vladajuća stranka Fidesz.

Milanović je u petak kritizirao Mađarsku i njezina premijera, piše mađarska novinska agencija MTI. Mađarsku je nazvao “slijepim crijevom”, a Viktora Orbana političarem koji je “bio aktivni komunist, pa liberal, svašta nešto”.  Fidesz navodi da Milanovićeve riječi imaju malo veze s činjenicama.

  • Čelnik Fidesza Lajos Kos rekao je da je hrvatski premijer pomiješao mađarsku granicu s bivšm Željeznom zavjesom. Ova potonja, kaže Kosa, sprječavala je Mađare da napuštaju zemlju, a tražitelji azila mogu ući u nju na legalnim prijelazima duž granice.

I dok se hrvatski plan prihvata izbjeglica “raspao”, nastavlja Kosa, Mađarska registira svakog tko uđe u zemlju i šalje podatke u europski registar. Milanovićevu usporedbu mađarske države s dijelovima tijela Kosa smatra “nepristojnom”.

Mađarska i Mađari uvijek su se prema svojim hrvatskim susjedima odnosili s poštovanjem, zaključio je Kosa.

Izjave hrvatskog premijera mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto u petak je nazvao uvredljivim i pozvao hrvatskog veleposlanika u Budimpešti kako bi zbog njih usmeno prosvjedovao.

Komentiraj