EPA/PETER FOLEY / POOL

Mađarska usvojila zakon koji prijeti Sveučilištu Soros u Budimpešti

Mađarska je usvojila u utorak zakon koji bi mogao dovesti do zatvaranja Sveučilišta Srednje Europe (CEU), koji je 1991. u Budimpšeti osnovao američki milijarder George Soros.

Novi zakon, predstavljen 28. ožujka u parlamentu, usvojen je ubrzanim postupkom sa 123 glasa za i 38 protiv, javlja AFP.

Njime se predviđa uskraćivanje dozvole stranim obrazovnim institucijama koji osim u Mađarskoj ne raspolažu kampusom u zemlji podrijetla. CEU, koji djeluje samo u Budimpešti, je jedino međunarodno sveučilište koje nema kampus i negdje drugdje.

Odredba zakona se posebno odnosi na CEU, anglofonu ustanovu osnovanu u Mađarskoj ubrzo nakon pada komunizma promovirajući “dobro upravljanje, trajan razvoj i društvenu preobrazbu”.

Orban, žestoki kritičar liberalnih civilnih organizacija koje financira Soros,  je optužio CEU da “vara” mađarski zakon.

Dio zakona određuje da strana sveučilišta mogu izdavati diplome u Mađarskoj samo ako mađarska vlada, i u slučaju CEU-a Sjedinjene Države potpišu ugovor o tome u roku od šest mjeseci nakon što zakon stupi na snagu.

obraćajući se parlamentu prije glasovanja Orbanov ministar za ljudske potencijale rekao je da institucije koje podržava Soros nastoje potkopati mađarsku vladu “izbjegavajući demokratska pravila”, navodi Reuters.

“Organizacije Georgea Sorosa koje djeluju u Mađarskoj i diljem svijeta su upravo takvi pseudo-civilni činitelji i mi smo predani tome da iskorijenimo takvu aktivnost  svim raspoloživim zakonitim sredstvima”, rekao je Zoltan Balog.

Prijetnje koje vise nad tom ustanovom izazvale su prosvjede zadnjih dana. Više od 900 sveučilištaraca iz čitavog svijeta, među kojima 18 dobitnika Nobelove nagrade, potpisalo je peticiju zahtijevajući povlačenje zakona, što je podržao i Washington.

U nedjelju je oko 10.000 osoba prosvjedovalo u Budimpešti u znak podrške ustanovi a novo okupljanje predviđa se u utorak popodne.

CEU ima 1800 upisanih polaznika iz 100 zemalja. Svrstava se među 50 najboljih ustanova na svijetu za političke znanosti, po poretku QS World University Rankings.

Orban je u ponedjeljak izrazio “spremnost pregovarati sa SAD-om” na temu budućnosti sveučilišta koje ima rok do veljače 2018. da se povinuje novom zakonu.

Komentiraj