Mađarska: Prosvjed protiv reforme školstva Viktora Orbana

FaH

Tisuće Mađara prosvjedovalo je u subotu protiv reforme školstva premijera Viktora Orbana za koju kritičari tvrde da je samo još jedan pokušaj desničarskog vođe da ojača kontrolu nad državnim institucijama.

Nastavničkom osoblju, koje traži drastično smanjivanje satnice i slobodan izbor udžbenika, pridružili su se i radnici iz sindikata javnih službi i sindikata rudara. Prosvjednici tvrde da je reforma školstva dio politike centralizacije koju Orban provodi unazad posljednjih šest godina, a koja je državne medije i druge javne institucije dovela pod kontrolu vlade.

Orbanova vlada prije tri je godine potpuno preuzela kontrolu nad školama iz ruku lokalne samouprave i sada središnje državno tijelo regulira sve aspekte obrazovanja, kompletno do razine nabave kreda za škole u provinciji. Reforma je znatno povećala radno opterećenje nastavnika, kažu oni, i uvela novi kurikulum s udžbenicima koji sadrže činjenične pogreške.

“Ovo je naša posljednja šansa da se pobrinemo da nam djeca žive u normalnoj državi i dobiju dobro obrazovanje, umjesto ove destrukcije koja se dešava”, kazala je 46-godišnja Katalin Egressy, majka četvero djece. Vlada tvrdi da je u obrazovnu reformu krenula zbog proračunskih ušteda, ali dodaje da sada pokreće niz konzultacija o tom problemu.
I agencija pri ministarstvu obrazovanja koja nadgleda reformu u svojoj nedavnoj studiji priznaje da postoje određeni problemi i da nijedna zemlja EU-a nije uvela tako “radikalnu centralizaciju” školstva.

Orbanova vladajuća stranka Fidesz nakon oštrog stajališta prema migrantskoj krizi i dalje uživa najveću potporu u anketama. Janos Lazar, pročelnik premijerova kabineta priznaje da postoje problemi oko reforme školstva koje treba riješiti, ali također tvrdi da “neki žele zakuhati i političke teškoće”.

Komentiraj