Mađarska odbila zahtjev UNHCR-a da povuče zakon o azilantima

Visoko povjereništvo UN-a za izbjeglice (UNHCR) pozvalo je Mađarsku da povuče nedavno usvojeni zakon koji dodatno otežava pristup tražiteljima azila, ali je zemlja to odbila.

Mađarska je prošli mjesec zatvorila takozvane tranzitne zone za migrante i oslobodila tristotinjak izbjeglica iz uvjeta sličnih pritvoru, ali je polovinom lipnja postrožila pravila i u praksi zabranila buduće zahtjeve za azilom.

Nova pravila zahtijevaju da tražitelji azila podnesu zahtjev u konzulatima susjednih država, a ne na mađarskoj granici.

„To bi moglo izložiti tražitelje azila riziku protjerivanja i lošeg tretmana, što je kršenje Konvencije o izbjeglicama iz 1951. i drugih međunarodnih i regionalnih instrumenata ljudskih prava kojih je Mađarska potpisnica“, priopćio je UNHCR kasno u ponedjeljak.

„Mogućnost pristupa teritoriju je ključni preduvjet prava na traženje azila“, podsjetila je UN-ova agencija, podsjećajući kako međunarodno pravo nalaže da svaka država tražiteljima azila dopusti pristup svom teritoriju.

Mađarska je odbacila zahtjeve UNHCR-a- “Ilegalne migracije su protivne mađarskim i regulacijama Europske unije. Stoga, u skladu sa stavom mađarskog naroda, Mađarska će nastaviti štititi schengenske granice EU-a od ilegalnih migracija“, poručili su iz mađarske vlade.

Komentiraj