Središnja svečanost Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, kojom se tradicionalno 29. prosinca obilježava Dan dvorane i ujedno zaključuje protekla glazbena godina, ove je godine posvećena mađarskome čardašu, a za nezaboravan završetak prvog dijela glazbene sezone Lisinskog pobrinut će se Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića.

Nakon iznimno uspješne “Španjolske” te “Francuske”, pa prošlogodišnje “Talijanske noći”, tradiciju započetu 1973. kojom Lisinski slavi početak svojeg djelovanja ove će godine nastaviti “Mađarska noć u Lisinskom” posvećena mađarskoj glazbi, u interpretaciji svjetski priznatih umjetnika, pijanista Ivana Krpana i sopranistice Lane Kos.

Kako se ističe u najavi, u programu “raskošnog i strastvenog slavlja mađarske glazbe i umjetnosti” bit će djela Franza Liszta, Emmericha Kálmána, Johanna Straussa mlađeg, Roberta Stolza i Franza Lehára.

Ivan Krpan jedan je od najzanimljivijih i najuspješnijih mladih hrvatskih pijanista. Dobitnik brojnih nagrada, najveći uspjeh ostvario je 2017., osvojivši prvu nagradu na Međunarodnom pijanističkom natjecanju Ferruccio Busoni u Bolzanu – jednom od najuglednijih pijanističkih natjecanja na svijetu.

Za Dan dvorane Lisinski izvest će glazbeni dragulj poznatoga mađarskog virtuoza i skladatelja Franza Liszta, 1. koncert za glasovir i orkestar u Es-duru uz Simfonijski orkestar HRT-a.

Lana Kos međunarodno je priznata sopranistica s brojnim uspješnim nastupima na svjetskim pozornicama. Svojim je talentom oduševila publiku kad joj je bilo samo sedamnaest godina, debitiravši u ulozi Kraljice noći u Mozartovoj “Čarobnoj fruli” u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

Jedinstvenu boju glasa i raspon od tri oktave prepoznao je i Mstislav Rostropovič koji ju je pozvao da surađuje na novoj postavi opere “Rat i mir” Sergeja Prokofjeva u moskovskom Boljšoj teatru. Bila je najmlađa osoba koja je dobila stalni angažman u Bavarskoj državnoj operi u Münchenu, a od tada je nastupila u veronskoj Areni, Grčkoj državnoj operi, Operi u Palermu, Kraljevskoj operi u Stockholmu, Kraljevskoj operi u Madridu i mnogim drugim uglednim glazbenim dvoranama.
Dvoje mladih solista pratit će Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića.

Nakon koncerta, za sve goste svojeg rođendanskog slavlja Lisinski priprema veliku zabavu u predvorju Velike dvorane, uz ples za koji će se pobrinuti “old school” bend iz Zagreba “Boom pacha boom” koji prati glas vesele i zabavne atrakcije koja razgaljuje dušu i potiče na ples, a čine ga četiri muška člana zadužena za instrumentalnu pratnju, te tri šarena ženska vokala s harmonijskim višeglasnim pjevanjem.

U sklopu događanja Dana dvorane Lisinski, u petak 29. prosinca u paralelnom programu “Zimzeleno a novo” na pozornici Male dvorane nastupit će mladi izvođači s domaće glazbene scene koji su na samom početku karijere postigli zavidan uspjeh. Riječ je o Miji Dimšić, Antoneli Doko, Queen Of Sabe, Flyeru, Bang Bangu i Mateu Pilatu. Otpjevat će evergreene svojih prethodnika, velikih uzora i legendi: Josipe Lisac, Olivera Dragojevića, Tereze Kesovije, Miše Kovača, Radojke Šverko, Gabi Novak, Parnog valjka, Haustora, Denis & Denis i ostalih.

“Zimzeleno a novo” glazbena je akcija diskografske kuće Croatia Recordsa i emisije Drugog programa Hrvatskog radija “Music Pub Zlatka Turkalja” koja je iznjedrila tri vinila i dvostruki CD box s 18 vrhunskih glazbenih interpretacija. Cilj akcije je očuvati hrvatsku glazbenu kulturu predstavljanjem važnih autora i pjesama mlađim generacijama.

Komentiraj