twitter

MAĐAR I AUSTRIJANAC NISU DOŠLI Pahoru se odazvali Grabar Kitarović i Matarela

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na svečanom je ručku koji je na Brdu kod Kranja, prigodom početka svojeg novog mandata, priredio slovenski predsjednik Borut Pahor za šefove susjednih država – Italije, Austrije, Mađarske i Hrvatske, javlja HRT (VIDEO).

Doznajemo da su mađarski i austrijski predsjednici sinoć otkazali najavljeni dolazak. Mađarski nije došao zbog obveza u Budimpešti, a austrijski zbog teške bolesti člana obitelji. Dakle, na ručku će, uz našu predsjednicu i slovenskog domaćina, biti još samo talijanski predsjednik Sergio Matarela.

Nisam dvojila trebam li doći u Sloveniju. Naš je odnos puno više od nekoliko otvorenih pitanja koje treba riješiti, izjavila je na početku predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Neslužbeno druženje iskoristit će za učvršćivanje dobrosusjedskih odnosa i suradnje, najavljeno je iz Ureda slovenskog predsjednika.

Na početku ručka održani su prigodni govori i zdravice. Željela bih Vam zahvaliti na gostoprimstvu i na organizaciji ovog ručka. Zaželjela bih Vam puno uspjeha u nastavljanju obnašanja Vaše predsjedničke dužnosti i veselim se našoj daljnjoj suradnji, kako bilateralnoj tako i onoj u vođenju Procesa Brdo-Brijuni koji je od iznimnog značaja za naše jugoistočno susjedstvo. U ovom trenutku, kada prijepor o rješavanju graničnog pitanja između naših dviju država dominira naslovnicima novina, smatram da je posebno važno sastajati se, nastavljati i poticati dijalog. Iako sam imala niz upita hoću li u ovom trenutku ići u Sloveniju, o tome uopće nisam dvojila, rekla je, između ostalog, predsjednica.

Pahor je tijesno osvojio drugi mandat u drugom krugu u studenom. U inauguracijskom govoru zauzeo se za provedbu arbitražne odluke o hrvatsko-slovenskom graničnom prijeporu koju Hrvatska ne priznaje. Bilo je to ovog tjedna i njegova ključna poruka u prvom posjetu Bruxellesu. Od Europske komisije Pahor je tražio aktivniji napor u provedbi arbitražne odluke.

Predsjednik EK Jean-Claude Juncker spor je nazvao bilateralnim za jednu i europskim za drugu stranu te ponudio posredištvo Komisije. Pri tome je prigovorio objema državama da za Europu nevažnim sporom šalju lošu poruku zemljama zapadnog Balkana čiji bi europski put, kako je rekao, mogao stati dok same ne riješe svoje sporove.

Svečani ručak u Brdu kod Kranja neformalna je i prijateljska prigoda da slovenski predsjednik i hrvatska predsjednica pokušaju barem malo približiti stajališta. A ona su trenutačno posve suprotna.

Komentiraj