“Madama Butterfly” premijerno u petak u HNK-u Zagreb

Nova operna premijera Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Zagrebu bit će, u petak 25. listopada, “Madama Butterfly” Giacoma Puccinija u režiji Andree Cignija, čime se to besmrtno djelo nakon više od petnaest godina vraća na repertoar središnjeg nacionalnog teatra.

Kako se ističe u najavi, “Madama Butterfly” jedna je od najdirljivih opera velikog talijanskog skladatelja. Napisao ju je koncem 1903., zabilježivši na partituri  i vrijeme kada je odložio pero: bilo je to 27. prosinca 1903., malo prije ponoći.

Iako je autor unaprijed vjerovao u uspjeh svojega novog djela, na praizvedbi u milanskoj Scali 17. veljače 1904., na kraju izvedbe uslijedili su brojni zvižduci i sveopće negodovanje. Puccinija to nije osobito uzbudilo jer je bio posve uvjeren u kvalitetu svojega djela. Izvedba u Bresci u svibnju 1904. godine dala mu je za pravo i tada započinje trijumfalan put ove opere po talijanskim i svjetskim pozornicama.

“Madama Butterfly” pripovijeda o nesretnoj sudbini Cio-Cio San, mlade Japanke zvane Butterfly (Leptirica) i poručnika američke mornarice B. F. Pinkertona. Potaknuta beskrajnom ljubavlju prema Pinkertonu, Cio-Cio San prelazi na kršćanstvo. No, niti to, kao ni sva ostala njezina nastojanja da zadrži svoju ljubav uz sebe nije bilo dovoljno, te ona na kraju, ostavljena, odustaje od života.

“Dramatična i potresna priča o srazu dvaju svjetova u kojima bezuvjetna ljubav nije bila dovoljna za sreću i miran život, uzburkala je publiku i kritiku već na samom početku, ne prestajući očaravati ljubitelje opere sve do danas”, stoji u najavi.

Nakon 15 godina ponovno na repertoaru zagrebačkog HNK 

Poslije više od petnaest godina, Opera zagrebačkoga HNK-a ponovno ima na repertoaru to besmrtno djelo, koje će na scenu biti postavljeno u koprodukciji s Fondazione Arena di Verona, uglednim organizatorom jednoga od najpoznatijih svjetskih ljetnih opernih festivala.

U ulozi Cio-Cio San alterniraju Valentina Fijačko Kobić i Bianca Margean, Benjamina Franklina Pinkertona utjelovljuju Angelo Fiore / Stjepan Franetović, a ansambl predstave čine još Sofia Ameli Gojić / Helena Lucić Šego / Margareta Matišić (studijska uloga), Dina Jularić Ivančić, Ljubomir Puškarić / Siniša Hapač, Ivo Gamulin / Siniša Galović, Tvrtko Stipić, Siniša Štork / Ivica Trubić, Ozren Bilušić, Željko Grofelnik, Tamara Cipek, Neven Mrzlečki, te Iva Juras.

Režiju potpisuje Andrea Cigni, scenograf je Dario Gessati, kostime osmišljava Valeria Donata Bettella, a svjetlo oblikuje Fiammetta Baldiserri. Orkestrom HNK-a Zagreb dirigiraju Marcello Mottadelli / Josip Šego.

Andrea Cigni diplomirao je režiju na Fakultetu za umjetnost, glazbu i kazalište u Bologni, a iskustvo je stjecao i kao glumac te sudionik plesnih produkcija. Kao redatelj debitirao je 2006. u Cremoni s glazbeno-plesnom produkcijom pod naslovom Madrigali Buenos Airesa i od tada režira operna djela diljem rodne Italije, često  gostujući u brojnim europskim i svjetskim kazalištima.

Komentiraj