Predsjednikova stranka Republika u pokretu (LREM) optužila je u nedjelju medije da “uporno objavljuju lažna otkrića” u slučaju navodnih povlastica kojima se kandidat Emmanuel Macron koristio u svojoj izbornoj kampanji, napose za najam dvorana u kojima je održavao skupove.

“Drugi novinari sigurno nisu krivi što rad na ‘istrazi’ nije bio ozbiljan. No unatoč svemu možemo se nadati da će novinari, bez obzira za koji medij radili, imati na umu da svi ‘popusti’ koje Radio France dovodi u pitanje čine točno 0,56 posto naših troškova kampanje (93.261 euro od 16.578.781 eura troškova koje je potvrdilo Državno povjerenstvo za troškove kampanje, CNCCFP)”, brani se stranka u priopćenju.

“Drugim riječima, godinu dana nakon istrage (…), ‘detektivi’ Radija France smatraju neizravno da je 99,44 posto naših troškova zakonito”, dodaje podrugujući se, nakon informacija koje je u četvrtak objavio javni radio Franceinfo, dio grupacije Radio France.

“Novinari, to što mislite da je vaš posao da svoja sredstva i vrijeme posvetite istraživanju postupaka koji su završeni i koji su neovisno legalno potvrđeni, vaše je temeljno pravo (…) To što mislite da je vaš posao pridavati važnost lažnim otkrićima kako biste bacili sumnju na čitavu kampanju, i to je vaše pravo. No u tom slučaju, obavite posao do kraja”, navodi se u tekstu LREM-a.

Predsjednikov ured je pak odmah reagirao nakon objave rezultata istrage Franceinfa, ističući da su “troškove kampanje kandidata Emmanuela Macrona potvrdile vlasti nadležne za to pitanje”, u ovom slučaju CNCCFP.

Komentiraj