EPA/CHRISTIAN HARTMANN

Macron želi sankcionirati europske države koje odbijaju migrante

Francuska je sklona uvođenju financijskih sankcija onim članicama Europske unije koje odbijaju migrante s odobrenim azilom, rekao je u subotu francuski predsjednik Emmanuel Macron, produbivši time jaz europskih država oko teme migranata.

Europski čelnici će u nedjelju održati hitan sastanak u Bruxellesu kako bi raspravili spor članica oko migranata i pripremili teren za službeni summit EU-a koji će se održati krajem idućeg tjedna.

“Osobno sam naklonjen mehanizmima koji to uzimaju u obzir”, odgovorio je Macron na pitanje o mogućim financijskim sankcijama.

“Ne mogu postojati države koje masivno profitiraju od solidarnosti Europske unije, a onda masovno izražavaju svoju nacionalnu sebičnost kad dolazi do pitanja migranata”, dodao je francuski čelnik, očito govoreći o Mađarskoj, Poljskoj i Češkoj, države koje se protive ideji EU-a o razmještaju tražitelja azila.

Francuski predsjednik smatra kako se europskim strukturnim fondovima trebaju dodati uvjeti koji bi jamčili da primatelji tih sredstava preuzmu svoj dio migranata.

Macron je to istaknuo nakon prvog susreta s novim socijalističkim španjolskim premijerom Pedrom Sanchezom u Elizejskoj palači. Dvoje čelnika se usuglasilo da u Europi trebaju biti otvoreni novi prihvatni centri u kojima će se obrađivati zahtjevi za azil migranata.

To bi trebao biti dodatak takozvanim “platformama za iskrcavanje” izvan EU-a u kojima bi tražitelji azila trebali biti obrađeni prije no što stignu u Europu.

“Predlažemo prihvatni centar financiran od strane Europe u najbližoj i najsigurnijoj državi (od izvora migracija)”, rekao je Macron nakon ovomjesečne žestoke rasprave o brodu Aquarius koji je par dana plovio Mediteranom s 600 migranata nakon što je nova talijanska vlada odbila otvoriti luku za iskrcavanje, nakon čega je to učinila i Malta. Brod je na kraju stigao u Španjolsku.

“Iz tih prihvatnih centara …bi timovi trebale odvesti ljude koji nisu dobili azil nazad u državu iz koje su došli”, zaključio je francuski predsjednik, a diplomatski izvor tvrdi kako Madrid, Berlin i druge europske prijestolnice podržavaju tu ideju.

Komentiraj