Macron učvrstio status favorita na francuskim predsjedničkim izborima

EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Centrist Emmanul Macron učvrstio je svoj status favorita na francuskim predsjedničkim izborima u televizijskoj debati u ponedjeljak tijekom koje se sukobio oko pitanja imigracije i Europe sa svojom glavnom suparnicom, čelnicom krajnje desne nacionalne fronte Marine Le Pen.

Anketa provedena nakon debate pokazala je da je Macron, bivši ministar gospodarstva socijalističke vlade, bio najuvjerljiviji od petero ključnih kandidata koji su se sučelili u ponedjeljak navečer.

Debata je također uključila konzervativca Francoisa Fillona, neočekivanog pobjednika predizbora na desnici koji se poslije zbog afera našao u središtu pozornosti, pobjednika predizbora radikalne ljevice Jean-Luca Melenchona i njegova suparnika na ljevici, socijalista Benoita Hamona.

Nakon ove maratonske debate, koja je trajala gotovo tri i pol sata, održat će se još dvije prije prvog kruga izbora 23. travnja.

Ankete pokazuju da gotovo 40 posto glasača u ovom trenutku nije sigurno komu dati potporu na izborima koji će se održati u dva kruga, 23. travnja i 7. svibnja.

“Iznevjerit ćete (birače) izvrtanjem istine”, rekao je Macron Le Pen dok je ona govorila o rastu radikalnog islama u Francuskoj.

Kasnije u debati ona je komentirala njegove izjave rekavši da su “u potpunosti šuplje”. “Želim da francuski narod obrati pozornost na činjenicu da svaki put kada govorite kažete malo ovog, malo onog i nikad se ne odlučite”.

Ispitivanja javnog mišljenja pokazuju da Macron i Le Pen vode u prvom krugu, a da će u drugom Macron pobijediti Le Pen.

Komentiraj