Francuski predsjednik Emmanuel Macron zatražio je u nedjelju od turskog kolege Recepa Tayyipa Erdogana “brzo oslobađanje” francuskog novinara Loupa Bureaua koji je od 26. srpnja u pritvoru u Turskoj, priopćila je Elizejska palača.

Macron koji je telefonom razgovarao s turskim predsjednikom, “zatražio je od potonjeg, uz poboljšanje uvjeta pritvora, njegovo brzo oslobađanje i povratak u Francusku”, dodaje se u priopćenju predsjedništva.

“Dvojica predsjednika su se dogovorila da će nastaviti kontakte, napose na ministarskoj razini, kako bi u najkraćem vremenu postigli pozitivan ishod”, dodaje Elizejska palača.

Francuski predsjednik je u telefonskom razgovoru s turskim kolegom 15. kolovoza izrazio svoju “zabrinutost” i dogovorio se za drugi razgovor o toj temi ovog tjedna.

U petak je bio odbijen zahtjev za oslobađanje Loupa Bureaua, rekao je njegov odvjetnik za AFP.

U Parizu je u četvrtak bio organiziran skup potpore novinaru a peticijom za njegovo oslobađanje prikupljeno je gotovo 28.000 potpisa.

Loup Bureau (27) koji je surađivao s mrežama TV5 Monde i Arte te s portalom Slate, uhićen je 26. srpnja na iračko-turskoj granici pošto su kod njega pronađene fotografije na kojima je u društvu sa sirijskim kurdskim borcima iz YPG-a (pokreta koji Ankara smatra terorističkom organizacijom).

Komentiraj