epa

Macron stigao u državni posjet Sjedinjenim Državama

Francuski predsjednik Emmanuel Macron sletio je u ponedjeljak poslijepodne u zračnu bazu Andrews blizu Washingtona gdje je stigao u trodnevni državni posjet američkom kolegi Donaldu Trumpu.

Francuski predsjednik je prvi strani čelnik kojeg Trump prima u državni posjet. U zračnoj luci Macrona i suprugu Brigitte dočekao je francuski veleposlanik Gerard Araud i američki šef protokola, a u Bijeloj kući ih čeka bračni par Trump.

“Nakon višemjesečnih priprema, nestrpljivo čekamo francuske goste na našoj prvoj državničkoj večeri”, napisala je na Twitteru Melania Trump.

Trodnevni posjet počinje činom koji simbolizira prijateljstvo, sadnjom mladog hrasta, darom francuskog gosta. Hrast je iz šume na sjeveru Francuske u kojoj je poginulo više od 2000 američkih marinaca tijekom Prvog svjetskog rata.

Međutim, nakon simboličnog čina prijateljstva, Trump i Macron bit će na iskušenju sljedećih dana kada će među ostalim raspravljati o iranskom nuklearnom programu, Siriji i carinama na čelik i aluminij.

Trump je prošle godine povodom Dana pada Bastilje posjetio Pariz.

Trump i Macron u ponedjeljak navečer zajedno će večerati na Mount Vernonu, imanju bivšeg američkog predsjednika Georgea Washingtona nedaleko od glavnog grada.

U utorak ujutro Trump će primiti Macrona u Bijeloj kući. Poslijepodne će Francuz položiti vijenac na Grobu neznanog vojnika na Nacionalnom groblju Arlingtonu. Kasnije te večeri, u francuskom veleposlanstvu, odlikovat će američke veterane iz Drugog svjetskog rata, a nakon toga će u Bijeloj kući biti upriličena državna večera.

U srijedu će održati govor na zajedničkoj sjednici oba doma američkog Kongresa.

Komentiraj