Macron smatra da Europa mora razgovarati s Rusijom

“Europa mora razgovarati s Rusijom” koja pak mora “činiti napore”, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron u razgovoru u utorak navečer za švicarsku javnu televiziju RTS.

“Europa, u multilateralnom poretku kakav zagovaram, mora ponovo izgraditi s Rusijom nova pravila povjerenja i sigurnosti i ne smije se oslanjati samo na NATO”, ocijenio je francuski predsjednik.

“Načinjen je vojni korak, ne možemo se praviti kao da se ništa nije dogodilo”, rekao je misleći na aneksiju Krima. “Bez jasnog i opipljivog pomaka u procesu iz Minska” (zaustavljanje sukoba na istoku Ukrajine) “ne može biti reforme G8” koji se nakon aneksije pretvorio u G7, bez Rusije.

“No mora se povesti strateška rasprava. Zato ću ovog tjedna imati još jedan, dug i intenzivan razgovor s (ruskim predsjednikom) Vladimirom Putinom, kao predsjednik Francuske i G7”, dodao je Macron.

“Među nama ima nesuglasica, ali surađujemo”, istaknuo je on spomenuvši napose suradnju radi pronalaženja političkog rješenja u Siriji. “Ne bi bilo dobro prepustiti Rusiju Kini”, kazao je.

Rusija je “velika zemlja koja je s nama proživjela drame” i ne treba “nikad zaboraviti koliku su cijenu platili” u Drugom svjetskom ratu.

Komentiraj