EPA/YVES HERMAN / POOL MAXPPP OUT

Macron se nada da će Trump promijeniti odluku o povlačenju iz Pariškog sporazuma

Francuski predsjednik Emmanuel Macron nada se da će američki predsjednik Donald Trump promjeniti svoju odluku da povuče Sjedinjene Države iz Pariškog klimatskog sporazuma, objavio je u nedjelju tjednik Le Journal du Dimanche.

“Trump mi je rekao da će nastojati pronaći rješenje u idućim mjesecima”, izjavio je Macron tjedniku u osvrtu na sastanke dvojice čelnika proteklog tjedna u Parizu.

“Razgovarali smo detaljno o stvarima koje bi ga mogle dovesti natrag u Pariški sporazum”, dodao je. Trump smatra kako je Pariški sporazum preblag prema vodećim zagađivačima poput Kine i Indije, dok američku industriju gura u rizičnu situaciju.

I sam Trump je nakon susreta s Macronom ostavio dojam da bi mogao promijeniti stajalište o Pariškom klimatskom sporazumu iz 2015. godine.

“Nešto bi se moglo dogoditi vezano uz Pariški klimatski sporazum, no hajdemo vidjeti što će biti. Razgovarat ćemo o tome u nadolazećem razdoblju, pa ako se nešto dogodi to će biti prekrasno, a ako ne, i to će biti u redu”, poručio je Trump.

Sporazum, koji je prihvatilo gotovo 200 zemalja, trebao bi ograničiti globalno zatopljenje za 2 stupnja ili manje do 2100. godine, uglavnom zahvaljujući obećanjima o smanjenju ugljičnog dioksida i ostalih emisija iz fosilnih goriva.

Komentiraj